Συντηρεί τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η δημοσιοποίηση απογοητευτικών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η Eurostat καταγράφει απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.
Συντηρεί τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η δημοσιοποίηση απογοητευτικών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Η Eurostat καταγράφει απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, εξέλιξη που υποδεικνύει επιβράδυνση της ανάκαμψης, έστω κι αν σε ετήσια αύξηση η παραγωγή στους “16” αυξήθηκε κατά 8,2%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε σε σχέση με τον Μάιο κατά 0,5%, στη Γαλλία κατά 1,6%, στην Ισπανία κατά 0,3% και στην Πορτογαλία κατά 0,5%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στοιχεία που πυροδοτούν φόβους είναι η νέα, απρόσμενη αύξηση σε υψηλό εξαμήνου στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού μεγαλώνει διαρκώς και αναμένεται ότι θ’ αγγίξει εφέτος το αστρονομικό ποσό τους 1,470 τρισ. δολαριων. Αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στην πολιτική του αυξημένου δημοσιου ελλείμματος, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: “Αντιμετωπίσαμε τα χειρότερα αυτής της κρίσης, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είμαι αποφασισμένος, περισσότερο από ποτέ, να κάνω ό,τι χρειάζεται για να επιταχύνω την ανάκαμψη της οικονομίας και να ξαναβρούν δουλειά οι άνθρωποι”.
Ανανεώνοντας τη διαμάχη με την κρατούσα άποψη στις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Λευκός Οίκος λέει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Αμερική οφείλεται εν μέρει σε αρνητικές αποφάσεις και εξελίξεις στην Ευρώπη, δηλαδή στα μέτρα λιτότητας.
Εν τω μεταξύ, σε υψος ρεκορ βρισκεται η ανεργία των νέων σε όλο τον κόσμο με τον μέσο όρο πάνω από το 13%. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας “χαμένης γενιάς”, καλεί δε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς.