Σε απόγνωση έρχονται χιλιάδες ταξιδιώτες όταν έρχεται η ώρα να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, ειδικά στην επαρχία. Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 1,72 ευρώ το λίτρο ενώ παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στον ίδιο νομό.
“Πάρτι” κερδοσκοπίας με τα καύσιμα έχουν στήσει οι επιτήδειοι κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όπου η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το 1,72 ευρώ το λίτρο. Σε απόγνωση έρχονται χιλιάδες ταξιδιώτες όταν έρχεται η ώρα να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους αλλά και οι επιχειρηματίες που βλέπουν ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς μειώνει πλέον σημαντικά τα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών η αμόλυβδη πωλείται σε πρατήρια της Σητείας, στη Κρήτη, έως 1,716 ευρώ, στην Αμοργό έως 1,680 ευρώ, σε πρατήρια της Κέρκυρας έως 1,678, στην Άνδρο 1,660 ευρώ και στη Μυτιλήνη 1,650 ευρώ.
Οι διαφορές τιμών από πρατήριο σε πρατήριο στον ίδιο νομό είναι πολύ μεγάλες. Στη Φθιώτιδα η διαφορά αγγίζει ακόμα και τα 28 λεπτά, στη Μαγνησία τα 22 λεπτά, στα Ιωάννινα τα 23 λεπτά και στη Μυτιλήνη τα 16 λεπτά.
Το υπουργείο Οικονομίας προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και σημειώνει ότι η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται κατά 62,4% από φόρους και δασμούς.
Το μεταφορικό κόστος είναι αλυσίδα επιβάρυνσης για πολλά αγαθά και υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, το κόστος παραγωγής για τους αγρότες αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 4,2% όταν πέρυσι είχε μειωθεί κατά 8,5%. Πιστεύουν ότι οφείλεται, κυρίως στην αύξηση των καυσίμων κατά 29,8% και των αναλώσιμων κατά 5,8%.