Αισιοδοξία έχουν σκορπίσει τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την "καρδιά" της ευρωζώνης, και κυρίως τη Γερμανία η οποία καταγράφει τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1990 και την επανένωση.
Αισιοδοξία έχουν σκορπίσει τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την “καρδιά” της ευρωζώνης, και κυρίως τη Γερμανία η οποία καταγράφει τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1990 και την επανένωση.
Ειδικότερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφθασαν το 2,2%. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε σημείωσε: “Αυτή η ανοδική τάση δεν συνιστά μεν οικονομικό θαύμα, είναι όμως μεγέθους XL με τάση να γίνει XXL… Οι εξαγωγές ανθούν, οι επενδύσεις σιγά αλλά σταθερά αυξάνονται, βελτιώνεται η κατανάλωση κι είναι πολύ πιθανές θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας”.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενισχυμένη κυριως από τις εξαγωγές της και λιγότερο από την εσωτερική κατανάλωση, οδήγησε ανοδικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης, συνολικά κατά 1%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία ήταν 0,4% και 0,6% για τη Γαλλία, και εκεί καλύτερα από το αναμενόμενο.
“Eπιβεβαιώνεται η αποφασιστική οικονομική πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας… Βλέπουμε μια γαλλική οικονομία με καλές αριθμητικές επιδόσεις, τρεις φορές καλύτερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, μια ανάπτυξη που επανέρχεται και δημιουργεί θέσεις εργασίας, κάτι πραγματικά σημαντικό” δήλωσε η Γαλίαδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ.
Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις αυτές της Γερμανίας ανέδειξαν πάλι τα προβλήματα της ευρωζώνης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για τις λεγόμενες “χώρες της περιφέρειας”, με τους “Financial Times” να επισημαίνουν ότι τις ανησυχίες μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, που τα στοιχεία δείχνουν ότι βυθίστηκε περισσότερο στην ύφεση.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, μίλησε για “πολύ καλά νέα για την ΕΕ, που επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη είναι σταθερή”, αλλά πρόσθεσε: “Μην ενθουσιαζόμαστε όμως και υπερβαλλόντως γιατί εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι κι είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας, που έβαλε τα σπίτια μας σε τάξη”.
Για πολλούς αναλυτές, η θέση αυτή της Κομισιόν και η αντίστοιχη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προειδοποίηση ότι, παρά από τα αισιοδοξα μηνύματα, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι υπαρκτά. Πράγμα που έγινε σαφές με την περίπτωση της Ιρλανδίας, για παράδειγμα, που είδε στις αρχές της εβδομάδας τα σπρέντς των 10ετών ομολόγων της να φθάνουν σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς φούντωσαν πάλι οι ανησυχίες για τον τραπεζικό της τομέα.
Την ώρα που η Γερμανία προχωρά μπροστά, οι οικονομίες της περιφέρειας θα συνεχίσουν να υποφέρουν, εκτιμούν αρκετοί οικονομολόγοι, που πιστεύουν ότι ακόμα και οι μέτριοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, της τάξεως του 0,2% που κατέγραψε η Ισπανία, δεν θα καταφέρουν να μειώσουν την ανεργία στη χώρα.