Λύση στο γρίφο της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας εξακολουθεί να αναζητά το οικονομικό επιτελείο. "Ποντάρει" κυρίως στα οφέλη από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην αύξηση της ροής κοινοτικών κονδυλίων.
Λύση στο γρίφο της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, εντός των ασφυκτικών περιθωρίων του μνημονίου εξακολουθεί να αναζητά το οικονομικό επιτελείο.
Εκεί που… ποντάρει είναι κυρίως στα οφέλη από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην αύξηση της ροής κοινοτικών κονδυλίων, η οποία σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικας, δεν είναι ακόμα αυτή που απαιτούν οι συνθήκες της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά και της αυξανόμενης ανεργίας.
Για τη βελτίωση του κλίματος, το οικονομικό επιτελείο βασίζεται:
Στις πληρωμές 550 εκατ. ευρώ από τον παλιό επενδυτικό
Στην αύξηση της ροής επιστροφής φόρων περίπου 2,4 δισ. ευρώ εως τον Δεκέμβριο
Στην ενίσχυση της ροής πληρωμών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους
Στην ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού μέσω του οποίου υπολογίζεται να πέσουν στην αγορά 1,3 με 1,7 δισ. ευρώ το 2011
Στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων
Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις.
Η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών, που συμπαρασύρουν και τα φορολογικά έσοδα, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της προσαρμογής, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια περί επίσπευσης μέτρων που είναι προγραμματισμένα για το 2011.
Καθοριστική χαρακτηρίζεται η επόμενη αξιολόγηση από τους ελεγκτές της τρόικας τον Οκτώβριο, οι οποίοι θα έχουν λάβει, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του Προγράμματος.
Επιφυλάξεις ΕΚΤ για την ευρωζώνη
Η βουτιά του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, που εξακολουθεί να απασχολεί τα διεθνή δίκτυα, έρχεται να ενισχύσει τις φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εκφράζουν επιφυλάξεις για ταχεία έξοδο της ευρωζώνης από το τούνελ της ύφεσης.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν βελτίωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο και αύξηση των εξαγωγών, αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι όπως η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και η τάση προστατευτισμού που αναπτύσσεται σε κράτη- μέλη.
Συν τοις άλλοις, προβλέπουν μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αύξηση έμμεσων φόρων λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής και προειδοποιούν τα κράτη- μέλη για το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν σε νέες περικοπές δαπανών.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Για επιδείνωση των δεικτών, ειδικά στη περιφέρεια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. “Δυστυχώς, όπου και να γυρίσεις σήμερα στην ελληνική περιφέρεια, η αγορά ‘κλαίει’. Υπάρχει όμως και η άλλη λύση, την οποία έχουμε προτείνει, η λύση της ελπίδας” είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
“Οι διάφορες διαρροες που κάνει η κυβέρνηση ότι με τον ανασχηματισμό ή τις εξαγγελίες της στη ΔΕΘ θα κάνει αναπροσαρμογές στην πολιτική της προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί ένα τέχνασμα για να κρύψει ότι φέρνει χειρότερα μέτρα για όλο το λαό” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας.
“Η θλιβερή αποτυχία των σφαγιαστικών μέτρων κυβέρνησης-τρόικας, σπρώχνοντας την οικονομία σ’ ένα ακατάσχετο κατήφορο, οδηγούν τον προϋπολογισμό σε εκτροχιασμό, με συνέπεια η κυβέρνηση να προετοιμάζει από τον Σεπτέμβριο νέο απαράδεκτο πακέτο μέτρων” ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.