Μπαράζ αντιδράσεων προκαλεί η άρνηση της Σλοβακίας να επικυρώσει τι πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά την προηγούμενη δέσμευσή της περί του αντιθέτου. Δηλώσεις του Σλοβάκου πρέσβη στο MEGA.
Μπαράζ αντιδράσεων προκαλεί η άρνηση της Σλοβακίας να επικυρώσει τι πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά την προηγούμενη δέσμευσή της περί του αντιθέτου.
Μετά την παρέμβαση του Όλι Ρεν, που υπενθύμισε στην Μπρατισλάβα ότι δεσμεύθηκε σε επίπεδο κορυφής να συμμετάσχει με 800 εκατομμύρια, εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ τονίζει ότι κάθε εταίρος μπορεί μία μέρα να χρειαστεί την αλληλεγγύη των άλλων και προαναγγέλλει ότι η καγκελάριος θα θέσει το θέμα στη Σλοβάκα πρωθυπουργό, στις 25 του μηνός στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, Γιαν Μποντεράτσκι, παραδέχεται σε δηλώσεις του στο ΜEGA ότι η χώρα του άλλαξε στάση μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 9 Ιουλίου.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Σλοβακία, νομίζω, ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης που είχε εκλογές αυτή την περίοδο. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να δώσει την έγκρισή της στο Ecofin, αλλά δεν κατάφερε επειδή είχε εκλογές να θέσει το θέμα στο Κοινοβούλιο για να πάρει την έγκρισή του. Τα κόμματα που απαρτίζουν τον νέο συνασπισμό ένιωσαν ότι πρέπει να ακουστεί και η γνώμη του εκλογικού σώματος και γι’ αυτό αποφάσισαν έτσι”.
“Πριν από τρεις μήνες, εμείς τρέξαμε να σβήσουμε τη φωτιά γιατί καιγόταν το σπίτι του γείτονά μας και δεν κοιτάς εκείνη την ώρα αν ο γείτονας είναι πλούσιος, αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν”, λέει ο κύριος Μποντεράτσκι και προσθέτει: “Πιστεύουμε ότι, κυρίως για το μέλλον, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Δεν είναι, διότι το βάρος πέφτει κυρίως στους πολίτες και όχι στις ανεύθυνες τράπεζες ή τις ανεύθυνες κυβερνήσεις”.
Στην ερώτηση γιατί δεν δείχνει η χώρα του αλληλεγγύη, ο Σλοβάκος πρέσβης υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν τα βάζει με την Ελλάδα, που προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ενώ προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν είναι λογικό οι φτωχές χώρες να στηρίζουν τις πλούσιες, λέγοντας: “Το μέσο εισόδημα στη Σλοβακία είναι 720 ευρώ. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα είναι περίπου διπλάσιο. Η μέση σύνταξη στη λοβακία είναι 350 ευρώ. Σίγουρα στην Ελλάδα θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη”.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη καλεί την κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής και στο Ecofin και σημειώνει σε ανακοίνωσή της: “Η απόφαση της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας είναι διπλά απαράδεκτη. Τόσο γιατί παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και γιατί είχε ψηφίσει το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα”.