Στο υπουργείο επιστρέφει τη Δευτέρα σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, που καλείται να βρει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των εσόδων, αλλά και των επιδεινούμενων δεικτών της πραγματικής οικονομίας.
Στο υπουργείο επιστρέφει τη Δευτέρα σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, που καλείται να βρει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των εσόδων, αλλά και των επιδεινούμενων δεικτών της πραγματικής οικονομίας.
Το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου θα κρίνει εάν η υστέρηση των φορολογικών εσόδων μπορεί να απειλήσει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους και οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς στο δεύτερο μισό του έτους πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία περίπου 7,5 δισ ευρώ παραπάνω από το πρώτο εξάμηνο.
Με δεδομένο, δε, ότι η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια απόκλιση πρέπει να “θεραπεύεται” με διορθωτικά μέτρα, το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια δράσης.
Με βάση τις υποδείξεις της τρόικας για αποτελεσματικότερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, στο τραπέζι θα επανέλθει η λύση της ειδικής εισφοράς, της εφαρμογής υψηλότερου ανώτατου συντελεστή κλίμακας, των αυστηρότερων τεκμηρίων για ακίνητα και ΙΧ, των αυστηρότερων προστίμων για σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Ως λύση συζητείται και η επίσπευση μέτρων προγραμματισμένων για το 2011, όπως:
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Η φορολόγηση των αυθαιρέτων
Η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ
Η αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών.
Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος του Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού καλείται να επιταχύνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με την τρόικα, μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση των δεικτών της πραγματικής οικονομίας.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, από τη βελτίωση του ρυθμιστικού ρυθμιστικού πλαισίου αγορών- υπηρεσιών το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 3,5%, από τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις διοικητικές ρυθμίσεις επίσης κατά 3,5%, από την απελευθέρωση των “κλειστών” επαγγελμάτων κατά 0,5% ετησίως.
Ως ενέσεις στο ΑΕΠ χαρακτηρίζονται, επίσης, η μείωση του κόστους επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.