Αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές για τις τιμές των σιτηρών, καθώς από την Κυριακή άρχισε να εφαρμόζεται η απαγόρευση στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και οι αναλυτές φοβούνται εκτίναξη των τιμών.
Αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές για τις τιμές των σιτηρών, καθώς από την Κυριακή άρχισε να εφαρμόζεται η απαγόρευση στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και οι αναλυτές φοβούνται εκτίναξη των τιμών.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να καλύψει την εσωτερική ζήτηση και να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών, που έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, με το αλεύρι και τα δημητριακά να πωλούνται στη χώρα έως και 9% ακριβότερα και την τιμή του ψωμιού να αυξάνεται κατά περιοχές έως και 20%.
Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η παρατεινόμενη ξηρασία μπορεί να επηρεάσει τη σπορά για την επόμενη σοδειά, αξιωματούχοι κατηγορούν τους σιτέμπορους ότι κρύβουν ποσότητες σιτηρών περιμένοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Ο τρίτος κυριότερος σιτοβολώνας του πλανήτη αναμένει σημαντική πτώση της φετινής παραγωγής σιτηρών έως και στα 60 με 65 εκατομμύρια τόνους από τους 97 το 2009, κι ενώ η χώρα χρειάζεται 78 εκατ. τόνους για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες. Ο πρωθυπουργός Πούτιν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Η Μόσχα θα προβεί σε επανεκτίμηση της κατάστασης τον Οκτώβριο, χωρίς να αποκλείει παράταση της απαγόρευσης εξαγωγών και την επόμενη χρονιά, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής.
Άλλωστε, εκτός από τη Ρωσία ανάλογα προβλήματα ξηρασίας αντιμετωπίζουν το Καζακστάν και η Ουκρανία, όπου μιλούν ήδη για μειωμένη παραγωγή κατά τουλάχιστον 16% με αποτέλεσμα να τίθεται και εδώ θέμα επιβολής πλαφόν στις εξαγωγές.
Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει την παραγωγή και άλλων εξαγωγέων όπως ο Καναδάς και η Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία καλύψουν τελικά τις διεθνείς ανάγκες, όσο συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως εκτιμούν αναλυτές.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, αν και αποκλείουν προς το παρόν μια επανάληψη της επισιτιστικής κρίσης του 2008.
Σε καθησυχαστικές δηλώσεις προέβη και η Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας ότι τα αποθέματα της ΕΕ αρκούν για να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση και ότι η ίδια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές σιτηρών κι είναι έτοιμη να παρέμβει αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι αυξημένη εφέτος, αγγίζοντας τα 285 εκατ. τόνους. Σημειώνεται, δε, ότι η ΕΕ εξάγει 12 έως 20 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως, ενώ εισάγει 0,3 έως 0,8 εκατ. τόνους από τη Ρωσία.