Νέα δεδομένα, αλλά και ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα -η πρώτη στην ιστορία- και η συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Νέα δεδομένα, αλλά και ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα -η πρώτη στην ιστορία- και η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το απόγευμα με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου επισφράγισαν την προσέγγιση των δύο κρατών με τη συμφωνία για συγκρότηση μικτής επιτροπής που θα προωθήσει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και την οικονομική και εμπορική προσέγγιση, με έμφαση στη δυνατότητα ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα.
“Συστήνουμε μικτή επιτροπή ώστε να διερευνήσουμε και να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία μας συστηματικά και στρατηγικά” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, πρόσθεσε όμως ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Παλαιστίνιων, γιατί -όπως είπε- είναι “ο λυσιτελέστερος δρόμος γα να επιτευχθεί βιώσιμη και διαρκής ειρήνη, και να διασφαλιστεί βεβαίως και η ασφάλεια του Ισραήλ”.
“Για μας είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, για την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή” είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.
Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πρόθυμος ώστε η χώρα του να βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας γιατί -όπως είπε- αυτή είναι η λύση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Άγκυρα, καθώς οι σχέσεις της με το Τελ Αβίβ βρίσκονται στο “κόκκινο”, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση στο “στολίσκο της ειρήνης”.
Στην Αθήνα, πάντως, και οι δύο πρωθυπουργοί ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αναφέρθηκαν στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και στις αιτιάσεις που διατυπώνονται ότι η Αθήνα σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, τονίστηκε τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από τον κ. Νετανιάχου ότι η σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες. Κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού ΥΠΕΞ, δε, έλεγε ότι το πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ “είναι συγκυριακό”.
Η επίσκεψη Νετανιάχου, όμως, γίνεται με φόντο και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας – Ουάσινγκτον. Μόλις τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο Ομπάμα έστειλε σαφή προειδοποίηση στον Έρντογάν για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία με το Ισραήλ και το Ιράν.
Στο εσωτερικό, η επίσκεψη Νετανιάχου συμπίπτει με την απεργία των διπλωματικών υπαλλήλων του Ισραήλ στη χώρα μας, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην τον υποδεχτεί ο Ισραηλινός πρέσβης στο αεροδρόμιο και να αναλάβει εξ ολοκλήρου η Μοσάντ και το οργανωτικό σκέλος της επίσκεψης.
Η έλευση Νετανιάχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς και άλλων οργανώσεων. Το ΚΚΕ πραγματοποίησε το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός σχολιάζει πως “με ασυνήθιστη σπουδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ”.
Ο ΛΑΟΣ επικροτεί την επίσκεψη, κάνοντας λόγο για “διαρχονικό προσανατολισμό της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο”, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν την επίσκεψη “επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχη και για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας μας”.