Μ' ένα... βουνό από ειδοποιητήρια για πληρωμή φόρων θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι, μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές, με το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στις εκκρεμότητες του φετινού φορολογικού πακέτου προκειμένου να καλύψει τουλάχιστον μέρος από το χαμένο έδαφος των πρώτων επτά μηνών.
Μ’ ένα… βουνό από ειδοποιητήρια για πληρωμή φόρων θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι, μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές, με το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στις εκκρεμότητες του φετινού φορολογικού πακέτου προκειμένου να καλύψει τουλάχιστον μέρος από το χαμένο έδαφος των πρώτων επτά μηνών.
Όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών, με την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων στους πέντε μήνες που απομένουν, θα είναι τελικά ανώδυνη η απόκλιση έναντι των στόχων που έχουν τεθεί για τα φορολογικά έσοδα.
Έτσι, επιστρέφοντας από τις θερινές διακοπές, περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα βρουν να τους περιμένουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, ενώ σε αναμονή των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων είναι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες.
Καθ’ οδόν είναι και τα ειδοποιητήρια στα φυσικά πρόσωπα που υποχρεούνται σε έκτακτη εισφορά 1% για τα εισοδήματά τους, όπως επίσης τα σημειώματα για την έκτακτη εισφορά σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Το έτος θα κλείσει με τα νέα τέλη κυκλοφορίας, που υπολογίζεται ότι θα είναι προσαυξημένα κατά 15% για τα παλαιότερα Ι.Χ., αλλά και με τα εκκαθαριστικά του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες λίγο πριν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Πέρα από το “κλείσιμο” του 2010, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τα μέτρα της επόμενης χρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται ακόμα πιο επώδυνη φορολογικά, αφού προβλέπει έσοδα περίπου 5,5 δισ ευρώ από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν φόρο για αυθαίρετα κτίσματα και ημιυπαίθριους, ενώ με την εφαρμογή των νέων τεκμηριών εκτιμάται ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο.
Από τον Ιανουάριο θα τεθούν, επίσης, σε ισχύ οι αυξημένες κατά τουλάχιστον 20% αντικειμενικές αξίες, ενώ το μεγαλύτερο αγκάθι για το υπουργείο Οικονομικών είναι το ποια αγαθά και υπηρεσίες θα υπαχθούν τελικά σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, αντί 11% που είναι σήμερα.