Η Ελλάδα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λάβει τη 2η δόση του δανείου από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη και τυπικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τις Βρυξέλλες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για την πορεία μείωσης τους ελλείμματος.
Το “πράσινο” φως έδωσε την Πέμπτη και τυπικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λάβει τη 2η δόση του δανείου από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Από τις Βρυξέλλες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι στην αύξηση των κρατικών εσόδων, τα οποία είναι μικρότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.
“Η σημερινή εκτίμηση είναι πολύ θετική, όπως είπαμε και στο πέρας της αποστολής στην Αθήνα. Η μείωση του ελλείμματος κινείται ταχύτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί και όπως είχε περιγραφεί το Μάιο. Το έλλειμμα μειώνεται κατά 46% ήδη σε αυτό το πρώτο τρίμηνο. Οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2009. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά” υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ.
Και πρόσθεσε: “Ασφαλώς δεν έχουμε πιάσει το στόχο ακόμη, ο οποίος και είναι πολύ φιλόδοξος και πολύ απαιτητικός σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα όμως είναι στο σωστό δρόμο για ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της”.
Μεταφέροντας με τις δηλώσεις του τις θέσεις του Όλι Ρεν και της Κομισιόν, ο Αμαντέους Αλφατάζ ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εισπρακτικού κυρίως χαρακτήρα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, λαμβανομένων υπ’ όψιν και της συσσώρευσης των οφειλών του κράτους, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ικανοποιημένη από τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και… μερικώς ικανοποιημένη από αυτή του συνταξιοδοτικού, αφήνοντας “ανοιχτή” πόρτα για περαιτέρω μεταρρύθμιση στον τομέα αυτόν μέσα στο 2011.
Θετικά αξιολόγησε η Κομισιόν το γεγονός ότι αρχίζουν να ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα, κυρίως στις οδικές μεταφορές. Στάθηκε, όμως, στην ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αρθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και να δοθεί ώθηση στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Αμαντέου Αλφατάζ μίλησε ακόμη για ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών κυρίως στον ΟΣΕ, αλλά και για άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας.
Ως άμεση πρόκληση σε αυτή τη φάση για την Ελλάδα, πάντως, όρισε την εξασφάλιση της ρευστότητας και σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στη χώρα.