Νέες δεσμεύσεις για την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συνοδεύει την έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας μας το α' εξάμηνο του έτους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εργασιακές σχέσεις, τα βαρέα -ανθυγιεινά και το συνταξιοδοτικό.
Εκπλήξεις επιφυλάσσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που συνοδεύει τη πρώτη έκθεση αξιολόγησης της τρόικα, αφού πέρα από τον προβληματισμό για την υστέρηση των εσόδων και τις συστάσεις για συγκράτηση των δαπανών και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι, ανοίγει εκ νέου τους “καυτούς” φακέλους των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού, ενώ συν τοις άλλοις απαιτεί επώδυνες παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας.
Στο πεδίο του εργασιακού, η τρόικα απαιτεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να έχει περάσει διάταξη νόμου που να καθιστά τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ισχυρότερες των κλαδικών, κάτι που δίνει τη δυνατότητα χαμηλότερων μισθών.
Συν τοις άλλοις, ζητά να αποσυρθεί η διάταξη νόμου που καλύπτει με τις κλαδικές συμβάσεις και όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, θέτει το νέο πλαίσιο διαιτησίας ζητώντας οι αποφάσεις να λαμβάνονται με όρους κόστους και απαιτεί τη μείωση των αμοιβών του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδας.
Στο πεδίο του ασφαλιστικού, η τρόικα διατηρεί ανοικτό το παράθυρο για νέα μέτρα αναλόγως του τι θα δείξουν οι αναλογιστικές μελέτες, βάζοντας στο μικροσκόπιο κυρίως τις επικουρικές συντάξεις.
Η τρόικα θεωρεί ότι οι επικουρικές στη χώρα μας είναι υψηλές, αφού μαζί με τις κύριες κυμαίνονται τουλάχιστον έως σήμερα από 90 εως και 140% του μισθού. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει, με βάση τις αναλογιστικές, όσα επικουρικά ταμεία δεν θα έχουν τα απαραίτητα αποθεματικά, να μειώσουν τις επικουρικές και κάτω από το 20% της κύριας.
Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στα βαρέα και ανθυγιεινά, αφού βάσει των επιταγών της τρόικα τα μισά επαγγέλματα θα εξαιρεθούν από τη λίστα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι -σημερινοί και μελλοντικοί- που θα βρεθούν εκτός λίστας από την 1η Ιουλίου του 2011 να επιβαρυνθούν με 5 χρόνια δουλειάς επιπλέον και να υποστούν μειώσεις σε σύνταξη και επιδόματα.
Η τρόικα θα ζητήσει και το Δεκέμβριο τις προβλέψεις της αναλογιστικής αρχής για την πορεία των μεγάλων ταμείων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρέκκλιση από το πρόγραμμα σταθερότητας, που προβλέπει η αύξηση της δαπάνης για τις συτνάξεις να μην ξεπεράσει το 2,5% έως το 2060.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η τρόικα απαιτεί επιπλέον να καταργηθούν τα προνόμια των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας, το ταμείο των οποίων θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ΙΚΑ.
Ανατροπές έρχονται και στο σύστημα υγείας, αφού οι ελεγκτές της τρόικα έχουν κρούσει εξαρχής το κώδωνα του κινδύνου υπερβάσεων δαπανών στις δαπάνες των νοσοκομείων.
Μεταξύ άλλων, το νέο μνημόνιο προβλέπει την υποχρέωση καταβολής 3 ευρώ απ’ όσους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία, ζητά τη παράταση της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων απ’ όπου εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν 100 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2010- 2011, ενώ μονόδρομος χαρακτηρίζεται η αναπροσαρμογή των νοσοκομειακών τιμολογίων που παραμένουν αμετάβλητα από το 1998, με προσδοκία αύξησης των εσόδων των νοσοκομείων κατά 30%.
Συγκεκριμένες είναι, πλέον, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πλαφόν 50 εκατ. ευρώ στη κρατική επιχορήγηση για τη περίοδο 2011- 2013, παρέχει τη δυνατότητα στις νέες διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το ΟΣΕ να διαπραγματεύονται τις νέες συλλογικές συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας με κριτήριο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ καθιστά σαφές ότι η ανάληψη του συσσωρευμένου χρέους του Οργανισμού από το κράτος θα γίνει μόνο εφόσον υλοποιηθούν βασικές δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Από τη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: “Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει την προσφιλή τακτική του. Προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού καταφεύγει σε λογιστικές ακροβασίες, σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεων και σε πολιτικές πρακτικές επιζήμιες για την πραγματική οικονομία”.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: “Η νέα μείωση κατά 4 δισ. ευρώ των κρατικών εξόδων για το 2010, που στην ουσία εξήγγειλε η Κομισιόν εκφράζοντας την κυβέρνηση, εκτός από ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί και η ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, σε άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του λαού”.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: “Όσο η τρόικα -λόγω αδυναμίας συνεννοήσεως στο εσωτερικό- έχει το ‘πάνω χέρι’, τόσο θα μας αιφνιδιάζει με αντιλαϊκά μέτρα και προτάσεις. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι το προσεχές, τουλάχιστον, διάστημα θα ακούσουμε κάτι ευχάριστο απ’ αυτούς”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαfαζάνης ανέφερε: “Ζούμε το ‘Βατερλώ’ των επιλογών κυβέρνησης – τρόικας, οι οποίες οδηγούν τον τόπο στη μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο”.