Στα τμήματα των ΤΕΙ που θα έχουν κενές θέσεις, οι υποψήφιοι απότου χρόνου, θα εγγράφονται μόνο με το απολυτήριό τους αφού τα τμήματα αυτά θα βγαίνουν έξω από το σύστημα, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.
Στα τμήματα των ΤΕΙ που θα έχουν κενές θέσεις, οι υποψήφιοι απότου χρόνου, θα εγγράφονται μόνο με το απολυτήριό τους αφού τα τμήματα αυτά θα βγαίνουν έξω από το σύστημα, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.
Μέσα στο Φθινόπωρο το υπουργείο Παιδείας θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε από του χρόνου να μπορούν να εισάγονται στα τμήματα, με κενές θέσεις, σπουδαστές ελεύθερα μόνο με το απολυτήριο τους.
Ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Ιδρύματος Κοζάνης, σε τμήμα του οποίου μπήκε υποψήφιος με μέσον όρο βαθμολογίας 0,9, δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει στο σχετικό διάλογο.
Τουλάχιστον 25 είναι τα τμήματα εκείνα που φαίνεται πως ήδη βρίσκονται στο “κόκκινο”, όπως το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, το Ζωικής Παραγωγής Φλώρινας, το Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, το Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου και το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλαμάτας.
Πολλοί ειδικοί επιστήμονες ακόμη και καθηγητές των ανωτάτων σχολών, υποστηρίζουν ότι ενώ δίδονται επαρκείς πιστώσεις σε πολλά τμήματα ΤΕΙ, αυτά δεν έχουν αντίκρυσμα όσον αφορά στις προτιμήσεις των νέων. Για παράδειγμα το Τμήμα Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας που ο τελευταίος μπήκε εφέτος με βαθμό 1,68 και το τμήμα έχει κόστος λειτουργίας πάνω από 700.000 το χρόνο, ενώ το τμήμα Γεωτεχνολογίας Κοζάνης περίπου 300.000.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα ΤΕΙ χρηματοδοτήθηκαν το 2009 με 152.500.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό, 27 .000.000 κόστισε η φοιτητική μέριμνα ενώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πήραν 17. 000.000. Σ’ αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται η μισθοδοσία εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων.
Ορισμένα από τα τμήματα των ΤΕΙ στην Κοζάνη και την Καλαμάτα μπορεί να μην συγκινούν τους υποψηφίους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλα των ίδιων ιδρυμάτων, που έχουν μεγάλη ζήτηση και υψηλές βαθμολογίες.
Την ίδια ώρα, 16 ΤΕΙ της χώρας με τα περίπου 250 τμήματα που είναι διάσπαρτα στις περισσότερες πόλεις και περιλαμβάνουν 50 ειδικότητες, χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά τα οποία όμως δεν επαρκούν, όπως φαίνεται από τα αιτήματα των Προέδρων τους στο υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο.
Σε ορισμένα τμήματα εγγράφονται σπουδαστές, οι οποίοι δεν πάνε να φοιτήσουν, όμως η χρηματοδότηση γίνεται με βάση τους επιτυχόντες.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κοζάνης, ενός από τα μεγαλύτερα της χώρας, προειδοποιεί ότι μπορεί να μην καταφέρουν εφέτος, να εγγραφούν οι νέοι σπουδαστές στα τρία παραρτήματά του στα Γρεβενά, επειδή δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι.
Τα μεγάλα Τεχνολογικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά, την ίδια ώρα, προετοιμάζονται να δεχθούν κύμα μετεγγραφών γεγονός που, όπως λένε, σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους.