"Μάχη" επιβίωσης στα έγκατα της γης δίνουν για 22η ημέρα οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή, με τις αρχές να δηλώνουν ανήσυχες για την ψυχολογική κατάσταση ορισμένων από τους εγκλωβισμένους. Για πρώτη φορά η κάμερα κατέγραψε μαρτυρίες και εικόνες από τον πρωτοφανή αγώνα που δίνουν μέσα στο ορυχείο.
Εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να αρχίσει η πρώτη φάση της επιχείρησης διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων, που για 22η ημέρα δίνουν “μάχη” επιβίωσης στα έγκατα της γης.
Οι αρχές δηλώνουν ανήσυχες για την ψυχολογική κατάσταση ορισμένων από τους εγκλωβισμένους. Κυρίως όσων αρνήθηκαν να εμφανιστούν μπροστά στην κάμερα, που για πρώτη φορά κατέγραψε τις μαρτυρίες τους και εικόνες από τον πρωτοφανή αγώνα για την επιβίωσή τους.
Οι περισσότεροι μεταλλωρύχοι, σύμφωνα με όσα κατέγραψε η κάμερα, δείχνουν να διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί. Ορισμένοι μάλιστα έχουν διάθεση ακόμα και για να κάνουν αστεία ενώ τραγούδησαν δυνατά τον εθνικό ύμνο της Χιλής.
Πέντε από τους 33 άνδρες εμφανίζουν, όμως, σημάδια κατάθλιψης. Αρνήθηκαν να εμφανισθούν στην κάμερα και τρώνε πολύ λίγο. Άλλοι, δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους, καθώς η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Οι μεταλλωρύχοι την Παρασκευή είχαν το πρώτο τους κανονικό γεύμα, πουρέ μήλου με καρύδια και ψωμί. Οι 33 άνδρες έχουν χωριστεί σε 3 ομάδες με κάθε μία να έχει ορίσει έναν ηγέτη έτσι ώστε να γίνεται καλύτερα η επικοινωνία μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο. Ένας με νοσηλευτική εμπειρία έχει αναλάβει να περιθάλψει όσους θα έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
Μετά τις εικόνες αυτές που επιβεβαίωσαν ότι οι μεταλλωρύχοι είναι ταλαιπωρημένοι αλλά γενικά καλά στην υγεία τους, ήρθαν κι άλλα αισιόδοξα νέα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να διανοιχτεί η σήραγγα διάσωσης σε άλλο σημείο του ορυχείου -απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί- έτσι ώστε να φθάσουν στους εγκλωβισμένους πολύ πιο γρήγορα, πιθανόν σε ένα μήνα. Το γιγαντιαίο μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα πιθανόν να αρχίσει εργασίες τις επόμενες 48 ώρες.
Σε λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να φθάσει στο μεταλλωρυχείο και ομάδα ειδικών της ΝΑΣΑ.
Οι συγγενείς έχουν στήσει αυτοσχέδια παρεκκλήσια στα βράχια έξω απο το ορυχείο και προσεύχονται συνεχώς. Μεταξύ αυτών και η Καρόλα Ναβάρεζ, σύζυγος του εγκλωβισμένου Ραούλ Μπούστος. Το ζευγάρι και τα δύο παιδιά τους επέζησαν από τον φονικό σεισμό στις 27 Φεβρουαρίου, όμως το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε ο Ραούλ κατέρρευσε. Αναγκάστηκε να μετακομίσει και να δουλέψει στο ορυχείο πριν από τέσσερις μήνες. Και τώρα δίνει νέα -πολύ πιο δύσκολη- “μάχη επιβίωσης”, όπως και 32 συνάδελφοί του.