Τρεις μήνες μετά τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε ότι πρέπει τώρα άμεσα οι κυβερνήσεις, με πολιτικές λιτότητας να προστατεύσουν την ευρωζώνη από το διαρκώς αυξανόμενο χρέος.
Το “καμπανάκι” χτύπησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, διοικητής της ΕΚΤ, για τον άμεσο περιορισμό των χρεών, στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τόνισε ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
“Η εκδοχή του να ζει κανείς επ’ αόριστον φορτωμένος με το χρέος του δεν είναι λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα, ούτε είναι τρόπος για να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάκαμψη” υποστήριξε ο διοικήτής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Ζαν Κλον Τρισέ, μιλώντας σε ετήσιο συμπόσιο 40 κεντρικών τραπεζιτών, τόνισε ότι τα χρέη καταναλωτών, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων θα είναι ο βασικός λόγος για την επιβράδυνση της ανάκαμψης. Την άποψη του κ. Τρισέ φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ.
Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τις δαπάνες, υποστήριξε ο Βέμπερ αφού, όπως είπε, η Ευρώπη οδεύει προς μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Οι απόψεις τόσο του Βέμπερ όσο και του Τρισέ έρχονται σε αντίθεση με αυτές του Αμερικανού ομολόγου τους Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος στο ίδιο συνέδριο δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και έχει τα μέσα για να το πετύχει.
Οι δηλώσεις του Μπενράνκε έγιναν μετά την δημοσιοποίηση μιας σειράς αρνητικών οικονομικών στοιχείων -μεταξύ αυτών της αναθεώρησης προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες- στοιχεία που έκαναν πολλούς οικονομολόγους νια προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης.