Δεκάδες μετανάστες από την Αλβανία "αναγκάζονται" να εγκαταλείψουν την Ελλάδα έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να βρουν το μεροκάματο που πριν από χρόνια τους είχε οδηγήσει στη χώρα μας.
Μονόδρομος έχει γίνει πλέον για πολλούς ξένους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα η επιστροφή στην πατρίδα τους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να φεύγουν αφού έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην οικοδομή και στον αγροτικό τομέα.
Σήμερα με την κρίση στην οικοδομή και τις κατασκευές, τα μεροκάματα όχι μόνο είναι σπάνια, αλλά έχουν κατεβεί και στο μισό. Ένας ανειδίκευτος εργάτης έφθασε να παίρνει 21 από 46 ευρώ που έπαιρνε παλαιότερα σύμφωνα με το συνδικάτο οικοδόμων, που αναφέρει ότι πάνω από το 70% των οικοδόμων ήταν Αλβανοί.
Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο ρυθμός με τον οποίο οι Αλβανοί μετανάστες επιστρέφουν στην χώρα τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να δείχνει την έξοδο από τη χώρα και σε αρκετούς Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat 4 στους 10 Έλληνες επιθυμούν να μεταναστεύσουν. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό είναι πτυχιούχοι.
Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το 2007 η εκπαιδευτική εταιρία “europidea hellas” λάμβανε ετησίως 1.000 βιογραφικά γιατρών που ήθελαν να εργαστούν στην Μ. Βρετανία ενώ φέτος ξεπέρασαν τις 2.000 οι αιτήσεις γιατρών που αναζητούν εργασία.
Σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η φοιτητική κοινότητα σε 4 από τις 7 ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, το 70% των αποφοίτων δηλώνουν ότι θα ήθελαν να κάνουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τελικά και στην εγκατάσταση των περισσοτέρων σε άλλες χώρες.