Στην απόχη του... ΣΔΟΕ βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες περίπου 2.500 σκάφη αναψυχής, που φέρονται ως επαγγελματικά, είναι όλα άνω των 20 μέτρων και στις περισσότερες περιπτώσεις το δηλωθέν εισόδημα των ιδιοκτητών τους δε συνάδει με το κόστος του πλοιαρίου.
Εντείνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και στις μαρίνες, αφού εκατοντάδες ιδιωτικά σκάφη έχουν δηλωθεί σαν επαγγελματικά, προκειμένου να γλυτώσουν φόρους και δασμούς, αλλά και να απολαύσουν το αφορολόγητο σε καύσιμα και τροφοδοσία.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μισθωτού με 38.000 ευρώ εισόδημα, το 2009, να δηλώνει “αντιπρόσωπος” παράκτιας εταιρείας στην οποία ανήκει σκάφος μήκους 54,5 μέτρων και συνταξιούχου, που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τις χρήσεις 2007 και 2008, να διαθέτει “επαγγελματικό” σκάφος μήκους 34,2 μέτρων.
Η “γκάμα” της φοροδιαφυγής είναι ευρύτατη. Ξένοι υπήκοοι που έρχονται στην Ελλάδα παριστάνοντας τους επαγγελματίες ναύλωσης πολυτελών σκαφών και που σε αρκετές περιπτώσεις εμπλέκονται και σε ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος, επιχειρηματίες που μετατρέπουν σε επαγγελματικά τα ιδιωτικά τους γιωτ, άλλοι που ταξιδεύουν με ξένη σημαία μέσω off shore εταιρειών, απολαμβάνοντας αφορολόγητα καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και γλιτώνοντας εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν, πριν από λίγες ημέρες, σε δέκα μαρίνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες ιδιωτικά κότερα να έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά. Αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Μπροστά στον κίνδυνο επιβολής προστίμων, είναι πολλοί εκείνοι που έσπευσαν ν’ αλλάξουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των σκαφών τους.
Το “σαφάρι” συνεχίζεται με τη συμβολή του υπουργείου Ναυτιλίας και του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες, οι ναυλώσεις έχουν μειωθεί λόγω κρίσης, όμως οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών δείχνουν ότι η παρανομία συνεχίζεται με το σύνολο της φοροδιαφυγής από τα σκάφη αναψυχής να “αγγίζει” το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.