Ζήτημα ημερών είναι η τελική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τον ανασχηματισμό. Τα σενάρια κάνουν λόγο για την δημιουργία θέσης υπουργού - συντονιστή ο οποίος από κοινού με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα συντονίζουν και θα εποπτεύουν την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.
Λίγες ημέρες απομένουν πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η δημιουργία ενός συντονιστή υπουργού.
Ο υπουργός – συντονιστής, από κοινού με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα συντονίζουν και θα εποπτεύουν την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, με βάση τρεις κύκλους που θα περιλαμβάνουν την Οικονομία, την εσωτερική και κοινωνική πολιτική και την εξωτερική πολιτική και Άμυνα.
Δεν πρόκειται να δεχθεί “καπέλωμα”, ο ίδιος, στις αρμοδιότητες τις οποίες έχει ως αντιπρόεδρος, έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά ο Θόδωρο Πάγκαλος, μιλώντας στην εφημερίδα “Real News”.
Ο αντιπρόερδοςτης κυβέρνηση, παράλληλα, “πλέκει” το εγκώμιο του Γιάννη Ραγκούση, το όνομα του οποίου ακούγεται μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του υπουργού – συντονιστή, λέγοντας ότι υλοποιεί μεγαλειώδεις μεταρρυθμίσεις.
“Όχι απλώς συμπαθώ τον Ραγκούση – επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος- αλλά τον αγαπώ. Βεβαίως με κανένα τρόπο δεν υπάρχει η δυνατότητα να μου μπει ‘καπέλο’. Ξέρετε είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μάλλον άλλοι θα πρέπει να ενοχλούνται καμία φορά όταν πέφτει η σκιά μου – και λόγω των διαστάσεων που έχει η σκιά μου, που είναι ανάλογη με τις διαστάσεις που έχω κι εγώ”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και σε ότι αφορά το εύρος του ανασχηματισμού, αν και σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις οι αλλαγές ενδέχεται περιλαμβάνουν μετακινήσεις προσώπων σε καίρια υπουργεία ενώ δεν αποκλείεται και μεταφορά ή η συγχώνευση αρμοδιοτήτων αλλά και η δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων.
Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας, ενώ μεταξύ των υπουργών οι οποίοι συζητιόνται περισσότερο ως υποψήφιοι προς μετακίνηση σε εξίσου νευραλγικά πόστα σε σχέση με αυτά τα οποία κατέχουν περιλαμβάνονται οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Πάνος Μπεγλίτης.
Αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενδεικτική των εισηγήσεων που δέχεται ο κ. Παπανδρέου από τους συμβούλους του για το νέο πρόσωπο του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο δείχνει να “κλείνει” προς το γερμανικό μοντέλο, είναι η δήλωση του Βρετανού συμβούλου του πρωθυπουργού, καθηγητή του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”.
“Στη Γερμανία, η καγκελαρία είναι θεσμικά ισχυρή -υποστηρίζει ο καθηγητής- και διαθέτει επιστημονικό προσωπικό. Ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι η αντιγραφή ενός μοντέλου, αλλά η δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού μοντέλου, προσαρμοσμένου στα ειδικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας”.