Δραματική χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, οι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και την τόνωση της ρευστότητας, διαφορετικά η ύφεση όπως τονίζουν θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ανάχωμα στην ύφεση, με άμεση τόνωση της ρευστότητας ζητούν οι φορείς της αγοράς από την κυβέρνηση. Με μπαράζ συσκέψεων το οικονομικό επιτελείο αναζητά όλους τους διαθέσιμους πόρους για να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, ενώ αναπτυξιακό πακέτο ύψους 3,5 δισ, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι όλοι οι δείκτες της οικονομίας βρίσκονται στο ναδίρ. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησε 3,5%, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12%, με τους ανέργους να ξεπερνούν τις 602.000, ενώ η ρευστότητα από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά διοχετεύεται με το σταγονόμετρο και τα νέα δάνεια τρέχουν με ρυθμούς της τάξεως του 2,5%, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Η επιβράδυνση αποτυπώνεται σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, με τη βιομηχανική παραγωγή να καταγράφει πτώση της τάξεως του 4,5%, τον τζίρο στο λιανεμπόριο να υποχωρεί 5,1%, την οικοδομική δραστηριότητα να βυθίζεται κατά 22%, ενώ και τα έσοδα από τη βαριά βιομηχανία της χώρας τον τουρισμό υποχωρούν 11,9%.
Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες ενόψει ΔΕΘ, προκειμένου να παρουσιάσει αναπτυξιακό πακέτο με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος. Η εντολή σε όλα τα υπουργεία είναι να ξεσκονίζουν όλες τις δράσεις του ΕΣΠΑ στους τομείς ευθύνης τους και να εμφανίσουν νέα προγράμματα σε ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ “μάχη” με το χρόνο δίνεται και για να είναι έτοιμα προς έγκριση τα 10 μεγάλα έργα, που πρέπει να χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο από το ΕΣΠΑ, βάσει το μνημονίου.