Νέα βουτιά παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου, μεγαλώνοντας την αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο για την επίτευξη των στόχων, που έχει θέσει το μνημόνιο. Η είσπραξη τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, απομακρύνεται.
Νέα βουτιά παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου, μεγαλώνοντας την αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο για την επίτευξη των στόχων, που έχει θέσει το μνημόνιο.
Η μεγαλύτερη υστέρηση εισροών παρουσιάζεται στον ΦΠΑ και κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον στόχο της είσπραξης τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Την επόμενη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει τη πρώτη του συνάντηση με τον Όλι Ρεν στο περιθώριο του Eurogroup και θα πρέπει να τον ενημερώσει για το πώς εξελίσσονται τα δημοσιονομικά, στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρηση της τρόικα.
Νέος γύρος συσκέψεων αρχίζει εντός της εβδομάδας με αντικείμενο, τα έσοδα ύψους 17 δισ. ευρώ που προσδοκώνται ως το τέλος του έτους και χαρακτηρίζονται ως επίφοβα. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά έσοδα 8 με 9 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ όταν στο επτάμηνο έβαλε στο ταμείο 10,2 δισ. ευρώ.
Από τους Ειδικούς φόρους στα καύσιμα περιμένει 2,5 δισ. ευρώ όταν στο επτάμηνο εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ, ενώ από τους Ειδικούς Φόρους σε τσιγάρα και ποτά προσδοκά 2,2 δισ. ευρώ όταν έχουν μπει στα ταμεία έως τώρα 1,8 δισ. ευρώ.
Στα 2,4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα που προσδοκώνται από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ενώ δύσκολο χαρακτηρίζεται και το στοίχημα των 2 δισ. ευρώ από εισροές κοινοτικών κονδυλίων από τη στιγμή που στο επτάμηνο εισπράχθηκαν 1,2 δισ ευρώ.
Έναν ακόμη “πονοκέφαλο” προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και ειδικότερα το πώς θα παρακαμφθεί η υποχρέωση μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή 23% των τροφίμων “πολυτελείας” ενώ υπό συζήτηση είναι το εάν θα υπαχθούν σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.
Ως εναλλακτικές λύσεις για την διασφάλιση του 1 δισ. ευρώ παραμένουν κυρίως οι περαιτέρω περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το “ψαλίδι” στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και στις επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ, όπως επίσης η μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες ακριβές περιοχές.
Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, συμπληρώνοντας ότι το βάρος πέφτει εφεξής στις διαρθρωτικές αλλαγές.
“Περαιτέρω μέτρα περιορισμού του εισοδήματος δεν πρόκειται να ληφθούν -επισημαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος- δεν υπάρχουν περιθώρια. Από εδώ και στο εξής η ανόρθωση της χώρας θα συντελεστεί με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, και κυρίως, με την ανάπτυξη, δηλαδή με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των μηχανών της ελληνικής οικονομίας”.
“Ψήφο” εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζοντας ότι “η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει των σκληρών μέτρων λιτότητας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί σε μια ευρεία πλειοψηφία. Δεν θα το περίμενε κανείς αυτό”.