Σήμα κινδύνου για τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων και τον προβλεπόμενο -από το μνημόνιο- διπλασιασμό του ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, εξέπεμψαν τη Δευτέρα παράγοντες της αγοράς, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με το οικονομικό επιτελείο.
Σήμα κινδύνου για τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων και τον προβλεπόμενο -από το μνημόνιο- διπλασιασμό του ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, εξέπεμψαν τη Δευτέρα παράγοντες της αγοράς, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισαν οι έμποροι, τα επιμελητήρια και ο ΣΕΒ στις διαδοχικές συναντήσεις τους με τα συναρμόδια υπουργεία, οποιοδήποτε νέο μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα θα είναι καταδικαστικό για την αγορά. Όπως σημείωσαν, πρέπει να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά:
Άμεση εφαρμογή του νέου επενδυτικού
Άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων
Άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων
Να μην υπάρξουν νέες περικοπές και εισπρακτικά μέτρα
Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά
Δραστική μείωση της παρουσίας του κράτους στην οικονομία.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι ενώ εισπράττουν τον αυξημένο ΦΠΑ, δεν τον αποδίδουν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και τα γνωστά προβλήματα στα δημόσια ταμεία. Όπως είπαν, προτιμούν να παρακρατούν τον ΦΠΑ, με τον κίνδυνο των προστίμων, ώστε να τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης και να μπορούν να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης τόνισε: “Δεν θέλουμε τον αφελληνισμό των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά τη στήριξη και ανάπτυξή τους. Δεν θέλουμε ανεργία, αλλά επιδότηση της εργασίας και ειδικά των υπαρχόντων θέσεων εργασίας. Δεν θέλουμε καμία αύξηση του ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, έστω και συμβολική μείωση του ΦΠΑ. Και επίσης, δεν θέλουμε καμία αλλαγή ή ανασχηματισμό όπως λέγεται και ακούγεται στα τρία αυτά υπουργεία γιατί θα σημάνει καθυστερήσεις”.
Την ανάγκη ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και κίνησης ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Παύλος Πολιτάκης. “Η περίοδος των εκπτώσεων -επισήμανε- ήταν μια περίοδος πολύ ψηλών κινήτρων για τον καταναλωτή, στο να μπει στο μαγαζί. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε την ίδια ανταπόκριση. Είναι το εισόδημα περιορισμένο, πρέπει να δοθεί στόχευση έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής, ο Έλληνας, ο εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς. Άρα να μπορεί και να καταναλώνει”.
Η στάση πληρωμών των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει “έμφραγμα” στα έσοδα, βάζοντας φωτιά στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών που αναζητά τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι κατόπιν αιτημάτων παραγόντων της αγοράς, υπάρχουν εισηγήσεις στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αλλά και για ρύθμιση οφειλών ΦΠΑ.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διπλή αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ είναι 2,2 δισ. ευρώ, στο εξάμηνο είχαν εισπραχθεί μόλις 240 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, δε, ενώ έχουν προϋπολογιστεί 19 δισ. ευρώ από τα έσοδα του ΦΠΑ, με τη συμπλήρωση του 7μηνου είχαν μπει στα δημόσια ταμεία κάτι παραπάνω από 10,2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στο τελευταίο 5μηνο πρέπει να εισπραχθούν περίπου 9 δισ. ευρώ επιπλέον.