Ανησυχητικά στοιχεία για την ύφεση στην ελληνική οικονομία έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση της κατανάλωσης και η πτώση του τζίρου στην αγορά δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων.
Ανησυχητικά στοιχεία για την ύφεση στην ελληνική οικονομία έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.
Η δραματική μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ροκανίζουν την αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων και “ψαλιδίζουν” τα αναμενόμενα έσοδα για τον προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία για τον τζίρο στο λιανεμπόριο είναι αποκαλυπτικά. Τον Ιούνιο η πτώση φθάνει το 4,4% στον όγκο των πωλήσεων, με όλες τις βασικές κατηγορίες να υποχωρούν:
Στα είδη διατροφής καταγράφεται μείωση 3,9%
Στα καύσιμα η μείωση φτάνει το 8,8%
Στα πολυκαταστήματα η πτώση τζίρου αγγίζει το 11,5%
Στα είδη ένδυσης-υπόδησης επίσης το 11,5% και
Στα έπιπλα και στα ηλεκτρικά είδη η πτώση βρίσκεται στο 10,8%.
Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν γιατί παρά τις διπλές και τριπλές αυξήσεις φόρων, δεν έχουν μπει στα δημόσια ταμεία τα ποσά που έχουν εγγραφεί στο μνημόνιο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις τρεις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων, το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους, όμως στο εξάμηνο οι εισπράξεις περιορίζονται μόλις στα 480 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, από την τριπλή αύξηση στους φόρους στα τσιγάρα έχουν προϋπολογισθεί έσοδα 1,1 δισ. ευρώ και στο εξάμηνο έχουν εισπραχθεί 250 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα η εκτίμηση για έσοδα 170 εκατ. ευρώ δύσκολα θα επιτευχθεί αφού στο πρώτο εξάμηνο μπήκαν στα δημόσια ταμεία μόλις 43 εκατ.
Όσο για τις δύο αυξήσεις του φόρου στα είδη πολυτελείας, τα έσοδα στο εξάμηνο περιορίζονται στα 15 εκατ. ευρώ, από εκτίμηση για 220 εκατ. ευρώ.
Αβεβαιότητα όμως επικρατεί και για κάποια από τα μέτρα που αναμένονται μέσα στο 2011, όπως τα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς οι αγοραπωλησίες έχουν παγώσει και η απόδοση θα περιοριστεί μόνο στα αυξημένα έσοδα από τους φόρους κατοχής.
Τα έσοδα από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους, που έχουν υπολογιστεί στα 1,3 δισ. ευρλω θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, εάν οι ρυθμίσεις δεν είναι ελκυστικές, καθώς η προσέλευση των ιδιοκτητών να ρυθμίσουν τους ημιυπαίθριους δεν κρίνεται ικανοποιητική.
Ως επίφοβα κρίνονται και τα έσοδα 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου πολυτελείας, λόγω της μειωμένης κατανάλώσης, αλλά και τα 400 εκ. ευρώ από τα τεκμήρια διαβίωσης, που χαρακτηρίζονται μάλλον ήπια.