Με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της οικονομίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στο μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της ΔΕΘ. Νωρίτερα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, όταν ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες.
Δύσκολο 2011 προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, καθώς το ασφυκτικό πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης συρρικνώνει τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων και φέρνει ύφεση στην αγορά.
Μιλώντας την Πέμπτη στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και λίγο πριν συναντήσει τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε την κρισιμότητα της κατάστασης.
“Δεν είναι το 2011 -είπε χαρακτηριστικα- η παραδεισένια χρονιά, είναι η δύσκολη χρονιά. Καταφέραμε να κάνουμε μία σύμβαση, με το μηχανισμό στήριξης. Η σύμβαση αυτή έχει και πράγματα τα οποία αν είχαμε χρόνο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, όπως οι μειώσεις συντάξεων για κάποιους. Ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι μειώσεις των συντάξεων δεν είναι μέσα στις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Αυτοί, όμως, πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε ότι τα σκληρά μέτρα λαμβάνονται με στόχο και την ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων, ενώ είναι ενδεικτικός του κλίματος στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέρων ο διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ.
“Κυριε πρόεδρε, δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο” είπε ο Σπύρος Παπασπύρος απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποκρίθηκε: “Να συμφωνήσω με τον Σπύρο Παπασπύρου, δεν πρέπει να στοχοποιούμε τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά τη δημόσια διοίκηση τη στοχοποιούμε, γιατί πραγματικά δεν λειτουργεί σωστά”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αν δεν είχαν ληφθεί τα σκληρά μέτρα η χώρα θα κατέληγε στην χρεοκοπία. “Δεν θα μιλούσαμε καν για 13ο και 14ο μισθό ή σύνταξη, δεν θα υπήρχε ασφαλιστικό σύστημα και ανεργία, αλλά μαζική φτώχεια”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι με τα χρήματα που πάνε σε φόρους θα στηριχθούν οι πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες. “Τα βάρη φέτος -ανέφερε- είναι περισσότερα από κάθε άλλο χρόνο, διότι έχουμε και ύφεση και περισσότερους φόρους, όμως, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Και ο φόρος για αυτή την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη και μία αναπτυξιακή διαδικασία που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι”.
Bγαίνοντας, πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων έκαναν λόγο για αδιέξοδο, δήλωσαν ότι δεν πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν από την κυβέρνηση και έδωσαν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο Σπύρος Παπασπύρος, μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι συναντήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την οικονομική και κοινωνική πολτική έχουν προσλάβει έναν γενικό, επικοινωνιακό χαρακτήρα και διεμήνυσε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν θα παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Έκθεσης.
Η Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ έθεσε, μεταξύ των άλλων, και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην φορολογική πολιτική, “στη φορολόγηση των εχόντων και κατεχόντων, όπως και να μην μεταταγεί κανένα είδος λαϊκής κατανάλωσης από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ”
Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου μπήκε στο τραπέζι το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, ώστε να πάρουν ανάσα κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις.