Την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ στις 13 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δώσουν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ στις 13 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δώσουν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων Eurogroup και ECOFIN αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, με τους Ευρωπαίους να εστιάζουν τις ανησυχίες τους κυρίως στο κομμάτι της υστέρησης των εσόδων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στον βελγικό Τύπο, εκτιμά ότι το κλίμα για την Ελλάδα θα αρχίσει να αλλάζει από το τέλος του 2010. Παράλληλα, δίνει το στίγμα των μέτρων που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα έσοδα του ενός δισ. ευρώ από τη μετάταξη εκατοντάδων ειδών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%.
“Εάν τα έσοδα από τον ΦΠΑ -αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών- δεν είναι τα αναμενόμενα, υπάρχουν άλλοι φόροι, όπως στα καύσιμα, στο αλκοόλ και τα τσιγάρα, που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν εν μέρει τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ”.
Οι οικονομίες της ευρωζώνης θα πρέπει να επιμείνουν στη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος εκτιμά ότι η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη. Μιλώντας στο CNBC, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι “το υπόλοιπο του έτους θα είναι λιγότερο ευνοϊκό σε σχέση με το β΄τρίμηνο” και πρόσθεσε: “Δεν κηρύττουμε νίκη. Θα πρέπει να παραμείνουμε πολύ επιφυλακτικοί”.
Ωστόσο, εγκωμιαστικά σχόλια για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας κάνει ο αρθρογράφος των “Financial Times” Βόλφγκανγκ Μινχάου, εκφράζοντας όμως προβληματισμό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πορεία του χρέους.
“Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας -σημειώνει στο άρθρο του- πηγαίνει καλά, πολύ καλύτερα απ’ όσο πιστεύαμε. Κάποιοι από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τους οποίους μίλησα είναι σε κατάσταση ευφορίας και εκθειάζουν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση”.
Άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη ζήτησαν κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα με τον Αντώνη Σαμαρά οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητεί να αλλάξουν κάποιες διατάξεις του μνημονίου υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.