Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα με 49 υπουργούς και υφυπουργούς. Η αντιπολίτευση εγείρει και θέμα αύξησης του κόστους, καθώς είναι βέβαιο ότι για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες τα μέλη της κυβέρνησης θα χρειαστούν και επιπλέον στελέχη, αλλά και υπαλλήλους της κρατικής μηχανής.
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα με 49 υπουργούς και υφυπουργούς. Η αντιπολίτευση εγείρει και θέμα αύξησης του κόστους, καθώς είναι βέβαιο ότι για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες τα μέλη της κυβέρνησης θα χρειαστούν και επιπλέον στελέχη, αλλά και υπαλλήλους της κρατικής μηχανής.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε σκωπτικά την Τετάρτη ότι “τελικά, το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, όχι για τον υπόλοιπο λαό, αλλά για τους υπουργούς και υφυπουργούς του, που έφτασαν τους 48, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και ήδη μαλώνουν για τις αρμοδιότητές τους, που είναι ‘στον αέρα’. Για τους πολίτες, ανεργία, λουκέτα, ακρίβεια, κομμένοι μισθοί και συντάξεις”.
Καυστικό ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη, ο οποίος δήλωσε: “Σε μια περίοδο αυστηρής λιτότητας πρέπει ο κ. Παπανδρέου να μας πει όλες αυτές οι ‘μεταμορφώσεις’ υπουργείων πόσο θα μας στοιχίσουν αφού θα φτιαχθούν νέες πινακίδες, φάκελοι, σφραγίδες, επιστολόχαρτα κ.λπ. Τεράστια ποσά τα πετάμε από το παράθυρο γιατί θέλει να κάνει πειράματα”.
Υπολογίζεται ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα απασχοληθούν 150 επιπλέον υπάλληλοι, όπως μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, αλλά και αποσπασμένοι απο υπηρεσίες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος του 2005, ο κάθε υπουργός δικαιούται, για να στελεχώσει το γραφείο του, πέντε μετακλητούς διοικητικούς υπαλλήλους, που επιλέγει μόνος του ακόμη και απο την αγορά, τρεις ειδικούς συμβούλους συνεργάτες και πέντε αποσπασμένους υπαλλήλους απο το Δημόσιο. Επίσης, μπορεί να προσλάβει και δέκα υπαλλήλους ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Ανάλογος αριθμός θέσεων προβλέπεται για το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και μικρότερος αριθμός για αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.
Με βάση το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, που απαρτίζονταν απο 36 μέλη, αναμεσά τους και ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, είχαν δικαίωμα 527 θέσεων, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν καλύψει και άλλοι όχι. Επίσης, κάποιοι -με βάση τον νόμο- ζήτησαν επιπλέον προσωπικό.
Η αύξηση των μελών της κυβέρνησης θα οδηγήσει και στην αύξηση των ειδικών συμβούλων κατά 150, φθάνοντας συνολικά τους 677. Απο αυτούς οι 90 θα είναι μετακλητοί και ειδικοί συνεργάτες και όπως εκτιμάται το κόστος μισθοδοσίας που θα βαρύνει το Δημόσιο θα είναι περίπου 250.000 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων οι καθαρές αποδοχές για κάθε υπάλληλοι κυμαίνονται απο 1.500 έως 2.000 ευρώ.
Το ετήσιο κόστος θα είναι 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπόλοιποι 60 θα είναι αποσπασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι ούτως ή άλλως ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και μισθοδοτούνται εδώ και χρόνια από το Δημόσιο.
Το κόστος μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους του κυβερνητικού επιτελείου είναι σαφώς μικρότερο απ’ το κυβερνητικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις που δικαιούται κάθε υπουργός ή υφυπουργός στα πλαίσια περιστολής των δαπανών, ενώ είναι μειωμένες και τα επιδόματα κατά 20%, όπως όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ κατά 50% έχουν περικοπεί οι υπερωρίες όσων απασχολούνται σε υπουργικά γραφεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος μισθοδοσίας του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Πάντως, σημειώνεται ότι επιπλέον προσωπικό περίπου 20-30 υπαλλήλων θα προσληφθεί και για την κάλυψη θέσεων στις νέες γενικές γραμματείες που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν με τις νέες αρμοδιότητες των υπουργών.