Παρά το ηχηρό μήνυμα από συνδικάτα και εργαζόμενους, ο Σαρκοζί διεμήνυσε ότι παραμένει ανυποχώρητος στην αύξηση του ορίου ηλικίας. Το μόνο που συζητά είναι κάποιες βελτιώσεις, όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση για όσους κάνουν βαριά επαγγέλματα ή για όσους άρχισαν να εργάζονται πριν τα 18.
Τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού προετοιμάζουν τα συνδικάτα στη Γαλλία, μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της Τρίτης.
Ο Νικολά Σαρκοζί διεμήνυσε ότι παραμένει ανυποχώρητος στην αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν μεταρρυθμιστεί, εδώ και τώρα, το συνταξιοδοτικό, τα ταμεία απειλούνται με κατάρρευση μέχρι το 2018.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε, όμως, ένα μικρό βήμα πίσω, προαναγγέλλοντας στο υπουργικό συμβούλιο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και για όσους που άρχισαν να εργάζονται πριν από τα 18 τους χρόνια.
Για τακτικό ελιγμό κατηγορούν το Ελιζέ οι Σοσιαλιστές. “Όλες αυτές οι τροποιποιήσεις είναι προαποφασισμένες, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ‘σκηνοθετημένη’ αντιδραση του προεδρου και της κυβερνησης απέναντι στις διαδηλώσεις” ανέφερε ο εκπρόσωπός τους.
“Δίνει την εντύπωση ότι είναι σκληρός και μπορεί να διευθετεί τα προβλήματα. Και το κάνει στην πλάτη των πιο αδύναμων” κατήγγειλε για τον Σαρκοζί η γραμματέας των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για τις τελικές αλλαγές συνταξιοδοτικό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και το λόγο θα έχει στη συνέχεια η Γερουσία, όπου η κυβέρνηση έχει -και εκεί- άνετη πλειοψηφία.