Η "βουτιά" του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, αφού όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, πέραν των επενδύσεων, η εντυπωσιακή μείωση και στην κατανάλωση από τα νοικοκυριά επιβάρυνε τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας.
Η “βουτιά” του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, αφού όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, πέραν των επενδύσεων, η εντυπωσιακή μείωση και στην κατανάλωση από τα νοικοκυριά επιβάρυνε τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας.
Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει, πάντως, ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δείχνουν ότι η ύφεση στο σύνολο του έτους θα είναι μικρότερη από 4%.
Η αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο ήταν ότι η ύφεση διαμορφώνεται στο 3,5%, ωστόσο με την τελευταία εκτίμηση ο πήχης κατέβηκε στο 3,7% δηλαδή 1,8 μονάδες χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε πτώση 4,2% σε σχέση με πέρσι. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 3%.
“Πονοκέφαλο” δεν προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο μόνο η επιδείνωση των δεικτών της πραγματικής οικονομίας, αλλά και οι αρρυθμίες στον προϋπολογισμό λόγω της υστέρησης των εσόδων. Με δηλώσεις του στο CNN, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη και ότι η προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής της Eurostat επανήλθε στο θέμα των swaps που έγιναν στο παρελθόν, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία που έχει παραθέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ελλιπή. “Δεν έχουμε δει ακόμη τα πραγματικά αρχεία. Η υπόθεση της Goldman Sachs είναι μόνο η αρχή” σημειώνει ο Βάλτερ Ραντερμάχερ.
Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που επισήμανε ότι τα στοιχεία που αποστέλλει πλέον η χώρα μας αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση του δημόσιου χρέους. “Υπάρχει μια σαφής πολιτική βούληση για πλήρη διαφάνεια σε όλα. Υπάρχει μια σαφής και πλήρης ρήξη με πρακτικές του παρελθόντος” ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός.