Πλήρη αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσα στο 2011 προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού που παρουσίασε ο Δημήτρης Ρέππας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο εξυγίανσης για τον ΟΣΕ παρουσίασε την Παρασκευή ο Δημήτρης Ρέππας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης προβλέπει απελευθέρωση μέσα στο 2010 της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών βάσει των οδηγιών ΕΕ, πλήρη αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσα στο 2011 και σχέδια για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος από το 2012 και μετά.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στα μεγάλα προβλήματα του ΟΣΕ, που -όπως είπε- “για χρόνια αποτέλεσε έναν οργανισμό που λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά για τα ελλείμματα της χώρας, παρέχοντας παράλληλα πολλής κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες”.
“Αυτό είναι που αλλάζει. Τολμάμε να αλλάξουμε τον ΟΣΕ ώστε και να σταματήσουν να μεγαλώνουν οι ‘μαύρες’ τρύπες αλλά και η Ελλάδα να αποκτήσει ποιοτικές και αξιόπιστες σιδηροδρομικές υπηρεσίες” δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το συσσωρευμένο έλλειμμα του Οργανισμού έχει φτάσει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ετήσιες ζημιές του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φτάνουν το 1,2 δισ.
Στη διεύρυνση των ζημιών συμβάλλει και το υψηλό κόστος μισθοδοσίας. Είναι ενδειτκικό ότι το 2004 το κόστος για 8.334 εργαζομένους έφτανε στα 330 εκατ. ευρώ και το 2009 το κόστος για 6.319 εργαζομένους εκτοξεύθηκε στα 386 εκατ. ευρώ.
Στο σχέδιο εξυγίανσης, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Οκτώβριο, προβλέπεται μείωση του προσωπικού κατά 2.350 υπαλλήλους, από σύνολο 6.300. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει:
Ψαλίδι στις επιπλέον αμοιβές, όπως υπερωρίες και εκτός έδρας
Αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, με αντικατάσταση του γενικού κανονισμού προσωπικού
Αυξήσεις στα εισιτήρια, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσουν έως και 60%
Περικοπή μειωμένων εισιτηρίων και εκπτώσεων
Κατηγοριοποίηση των γραμμών με κριτήριο την επιβατική κίνηση και περικοπές ζημιογόνων δρομολογίων
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με συμβάσεις παραχώρησης
Είσοδος ιδιωτών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
“Από την πρώτη στιγμή θέσαμε το όριο και μείναμε αμετακίνητοι για να πετύχουμε τελικώς να μην γίνουν απολύσεις. Ούτε μία απόλυση, παρά την κρίση που όλοι αναγνωρίζουν. Ακόμη, πετύχαμε να μην μειωθούν οι τακτικές αποδοχές” δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας, στην ομιλία του στο υπουργικό.
Οι σιδηροδρομικοί αντιδρούν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης. Το πρωί της Παρασκευής, μάλιστα, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κρατώντας μαύρες σημαίες.
Ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών, Νίκος Κιουτσούκης, μίλησε, στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” για το τεράστιο έλλειμμα του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι “ο ίδιος ο κ. Ρέππας αποδέχθηκε και είπε σε δηλώσεις του ότι τα 7.5 δις του συσωρευμένου χρέους του ΟΣΕ είναι ευθύνη του κράτους γιατί ανάγκαζε τον ΟΣΕ να δανείζεται για να φτιάχνει τις υποδομές”.
Ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδας, Γιάννης Βλάχος, μίλησε για “σχέδιο διάλυσης και ταφόπλακα για το σιδηρόδρομο” και τόνισε πως “δεν εξυγιαίνεται ο σιδηρόδρομος όταν τα 2/3 του σιδηροδρομικού δικτύου τα καταργείς”.