Χωρίς παροχές αλλά με μηνύματα αισιοδοξίας ήταν η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τομές και αλλαγές της κυβέρνησης καθώς και τα χρονοδιαγράμματα.
Χωρίς παροχές αλλά με μηνύματα αισιοδοξίας ήταν η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης και απόφασης για αναμόρφωση της χώρας έστειλε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς.
“Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που εντός και εκτός θεωρούσαν αναπόφευκτο” τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Δεν υπολογίζω το πολιτικό κόστος” επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και υποστήριξε ότι “είναι μια μάχη που δίνουμε για την επιβίωση της Ελλάδας”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τις τομές, τις αλλαγές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστική οικονομία, μέχρι τέλους του έτους:
την απελευθέρωση των φορτηγών,
το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων,
το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ,
την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού,
νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης,
το νέο αναπτυξιακό νόμο,
την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας,
το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος,
την ολοκλήρωση της Ενιαίας αρχής πληρωμής στο δημόσιο,
το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων,
τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και
την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών “και πάντα με βάση την πορεία των εσόδων να κάνει ότι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν” αναγνωρίζοντας όπως είπε “τις δυσκολίες που περνάνε”.
Την μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 24% στο 20%, από το 2011 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι “δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει” την ώρα που η χώρα “χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις από την Ελλάδα και από το εξωτερικό”.
Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα “ειδικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης” ενώ ανέφερε ότι “η ανάπτυξη της χώρας για να είναι βιώσιμη προϋποθέτει να γνωρίζουν όλοι με σαφήνεια σε ποια σημεία της πατρίδας μας μπορούμε να χτίσουμε…να ανοίξει μια εργοστασιακή μονάδα…που είναι δάσος”.
Αισιοδοξία εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι θα δοθεί ένα τέλος στην “χωροταξική αναρχία…που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος” εξαγγέλλοντας ότι θα γίνει αποτύπωση σε “ένα ενιαίο χάρτη όλων των χωρικών δεδομένων”.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περαίωση όλων των εκκρεμοτήτων ώστε να “κλείσουν όλες οι ανεξέλεγκτες χρήσεις”.
“Γίνεται να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας -είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του- να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και να παραδώσουμε την πατρίδα μας πιο δυνατή, πιο δυναμική, πιο πλούσια απ’ ότι την παραλάβαμε”.