Απαντήσεις σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βελλίδειο. Μεταξύ άλλων, διέψευσε τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους, δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει εισηγηθεί νέες περικοπές μισθών.
Απαντήσεις σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βελλίδειο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει εισηγηθεί νέες περικοπές των μισθών.
“Έχουμε πιάσει και είμαστε μπροστά στους στόχους μας, άρα έχω κάθε πεποίθηση ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει, σύμφωνα με τις δικές μας δεσμεύσεις και αποφάσεις, το 40% του ελλείμματος” είπε και ξεκαθάρισε πως “όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο”.
Ερωτηθείς, μάλιστα, εάν το 2013 είναι το καταληκτικό όριο της πορείας της χώρας στη βάση του μνημονίου, ο κ. Παπανδρέου είπε: “Όσο πιο γρήγορα κάνουμε τις αλλαγές… τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τα στενά όρια και τους περιορισμούς που θέτει το μνημόνιο. Το 2013 είναι το τέλος, αλλά θα μπορούσαμε και νωρίτερα αν πάμε καλά”.
Κληθείς να εξειδικεύσει την αποστροφή της ομιλίας του το Σάββατο περί σύστασης στον κ. Παπακωνσταντίνου για μέριμνα για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: “Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πορεία των εσόδων, θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους”.
Για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αντί της αύξησης του ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι το μέτρο δεν θα προχωρήσει σε αυτή τη φάση, γιατί δεν είναι έτοιμος ο μηχανισμός αναδιανομής. “Όταν θα υπάρξει, θα το συζητήσουμε” σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ.
Για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα”. “Έχουμε φτιάξει το κοινωνικό τιμολόγιο και λάμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα” προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο γατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι -όπως είπε- αλλά και γιατί αυτό έχει διασφαλιστεί μέσα από της διαπραγματεύσης της κυβέρνησης με την τρόικα.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια υποψηφιότητάς του σε μεγάλο διεθνή οργανισμό, ενώ επιβεβαίωσε τη συνεργασία του με τον Λουκά Παπαδήμο σε ρόλο άμισθου συμβούλου. “Με έχετε δει να φυγομαχώ πολλές φορές; Άλλοι φυγομαχούν, άλλοι δραπετεύουν, άλλοι είναι φυγάδες από τα δύσκολα. Εγώ ανέλαβα στα δύσκολα, όχι στα εύκολα. Δεν θα δειλιάσω και δεν δειλιάζω να αντιμετωπίσω τα πιο δύσκολα που σήμερα περνά η χώρα μας. Εκεί έχω ταχθεί και εκεί θα μείνω” σημείωσε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε πολλά ερωτήματα για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και η κοινή συνισταμένη των απαντήσεών του ήταν ότι οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν, καθώς υπήρχαν ανάγκες συμπλήρωσης, ώστε να επιταχυνθεί το κυβενρητικό έργο.
Ερωτηθείς εάν στο προηγούμενο σχήμα διαπιστώθηκε “έλλειψη συντονισμού ή επικοινωνίας;”, απάντησε: “Η ευκολία του μαύρου – άσπρου καθόλου δεν αποτυπώνει τις διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει. Είναι στοχευμένες οι επιλογές, για να είμαστε μια κυβέρνηση ακόμη πιο αποτελεσματική, από μια κυβέρνηση που ήταν πολύ αποτελεσματική”.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο νέο σχήμα και στο πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά και τυπικά το τοπίο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρμοδιότητες υπάρχουν και ασκούνται και δεν υπάρχει κενό εξουσίας, σημειώνοντας ότι η αναδιανομή τους, όπου είναι αναγκαία, θα ξεκαθαρίσει σύντομα με τα Προεδρικά Διατάγματα.
Σε ερώτηση για τον Θόδωρο Πάγκαλο και για τη μη συμμετοχή του στο όργανο σχεδιασμού, είπε ότι όλοι στην κυβέρνηση έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και ο αντιπρόεδρος έχει κι εκείνος τον δικό του ρόλο, ο οποίος και θα φανεί στην πορεία.
Για την άνοδο σύσσωμου του υπουργικού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό δεν έγινε “για πανηγυρικούς λόγους, αλλά για δουλειά”, σε αντίθεση με ό,τι είθισται να συμβαίνει, ενώ για τις κόντρες που υπήρξαν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού, έκανε λόγο για “εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο”. Έτσι πρέπει να είναι οι συνεδριάσεις, είπε και σχολίασε ότι τα περί τσακωμών λέγονται για λόγους εντυπώσεων.
Πολλές ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στον Καλλικράτη, τον οποίο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “δημοκρατική ανατροπή”. Αναφερόμενος στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του Νοεμβρίου είπε: “Είναι επιλογές άξιες, όχι μόνο να βγάλουν πέρα το έργο του Καλλικράτη, αλλά για να φέρουν και μια άλλη λογική, έναν άλλο πολιτισμό και μια άλλη προσέγγιση στα πολιτικά πράγματα”.
“Πιστεύω ότι είναι νικηφόρες επιλογές, διότι θα σηματοδοτήσουν την απελευθέρωση των μεγάλων πόλεων από δουλείες του παρελθόντος, αντιλήψεις πελατειακές, υπανάπτυξη θεσμών, αδιαφάνεια, και θα δώσουν μια νέα ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική στα πράγματα της χώρας” πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ειδικά για την επιλογή στήριξης της υποψηφιότητας Καμίνη στην Αθήνα -πρόταση που τέθηκε αρχικά από τον Φώτη Κουβέλη- και εάν αυτή αποτελεί προάγγελο συνεργασιών, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι “η σύμπραξη για τον Καλλικράτη δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις, πέρα από τα στενά όρια των κομμάτων, και αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να συγκλινουν σε σημαντικές πολιτικές” με στόχο -όπως είπε- “να πάνε τη χώρα σε μια πορεία αλλαγών, ανατροπών, δικαίου, πράσινης ανάπτυξης”.
Από τη συνέντευξη δεν έλλειψαν και τα πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “αναξιόχρεη” την προηγούμενη κυβέρνηση. “Φόρτωσε τον ελληνικό λαό με τεράστια δάνεια και σχεδόν φτάσαμε στη χρεοκοπία, για να κάνει το κέφι της. Γιατί αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση” είπε.