Για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας συζήτησαν τη Δευτέρα στο Όσλο ο Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνδιασκεψης με θέμα: "Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής".
Για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας συζήτησαν τη Δευτέρα στο Όσλο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνδιασκεψης με θέμα: “Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στρος Καν αποτίμησε ως θετική τη μέχρι στιγμής πορεία της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε ότι το Πρόγραμμα πηγαίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Από το πάνελ της Συνδιάσκεψης όπου έλαβε μέρος, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Στον απόηχο δε του επεισοδίου με το παπούτσι το οποίο εκσφενδόνισε εναντίον του ο 49χρονος ακτινολόγος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται κατά των μέτρων, αλλά και στον τροπο με τον οποίο αυτές παρουσιάζονται ορισμένες φορές από τα διεθνή μέσα.
“Διαδηλώσεις θα γίνονται. Μπορεί να έπαιρνα κι εγώ μέρος αν ήμουν απλός πολίτης. Αυτό, όμως, αποτελεί μέρος της δημοκρατίας μας και μερικές φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν την κατάσταση και λένε ότι όλα καταρρέουν. Αυτό όμως συμβαίνει σε μια δημοκρατία” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Βεβαίως, τασσόμαστε κατά της βίας και πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και αν συνεχίσουμε το διάλογο ώστε να καταλάβει ο λαός ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα”.
Από την πλευρά του, ο Ντομινίκ Στρος Καν μίλησε αλληγορικά για τον ρόλο του ΔΝΤ σε περιπτώσεις όπως αυτή της χώρας μας. “Όταν είσαι άρρωστος -είπε- πηγαίνεις στον γιατρό και ο γιατρός δεν σου λέει πάντα ευχάριστα πράγματα. Σου δίνει φάρμακα. Εμείς δίνουμε κυρίως χρήματα για να διορθώσουμε το πρόβλημα, αλλά ταυτοχρόνως λέμε κι εμείς ότι πρέπει να αλλάξετε πολιτική. Αν δεν την αλλάξετε, είναι όπως με το γιατρό. Αν δεν αλλάξεις νοοτροπία, όσα φάρμακα και να πάρεις δεν θα γίνεις καλά. Η ευθύνη δεν είναι πάντα του γιατρού, αλλά και του ίδιου του ασθενή”.
Στο μεταξύ, τα εύσημα για τις έως τώρα επιδόσεις δημοσιονομικής προσαρμογής απένειμε στην Ελλάδα για μια ακόμα φορά τη Δευτέρα ο επίτροπος Όλι Ρεν, σημειώνοντας όμως ότι κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο της αυστηρής τήρησης των προβλέψεων του μνημονίου και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου έγιναν την ώρα που έφτανε η δεύτερη δόση του δανείου κι ενώ η τρόικα ξεκινά νέο γύρο ελέγχων στην Αθήνα εν όψει κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ένα 24ωρο πριν την εξόρμηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της τρόικας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, προκειμένου να πειστούν οι αγορές για το εύρος της προσαρμογής που επιχειρείται.
Πέραν από την υστέρηση στα έσοδα που ήδη προκάλεσε τις παρατηρήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και στο μέτωπο των δαπανών -κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΟΤΑ- καθώς το “μαξιλάρι” ασφαλείας, που απορροφά τους κραδασμούς από τα έσοδα, φαίνεται ότι ξεφουσκώνει.
Ενώ στο 7μηνο οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 3,6 δισ ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο, στο 8μηνο το μαξιλάρι περιορίστηκε στα 2,7 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο ταμειακό έλλειμμα, στο 8μηνο ήταν μειωμένο κατά 6,1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι έναντι περίπου 7 δισ. ευρώ στο 7μηνο.
Πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, την ώρα που νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως η οικοδομή, πνίγονται στο τέλμα της ύφεσης. Τον Ιούνιο καταγράφηκε περαιτέρω μείωση του όγκου των νέων κτιρίων κατά 30%. Η μεγαλύτερη βουτιά παρατηρείται στην Αττική με πτώση 26,3%, στη Κεντρική Μακεδονία 30%, στη Στερέα Ελλάδα 44,2%.