Απρόσμενα μεγάλη η νίκη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο μεταξύ άλλων θεωρείται και πρόκριμα για τις γενικές εκλογές που θα γίνουν σε δέκα μήνες.
Απρόσμενα μεγάλη ήταν η νίκη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο μεταξύ άλλων θεωρείται και πρόκριμα για τις γενικές εκλογές που θα γίνουν σε δέκα μήνες.
30 χρόνια μετά, ανήμερα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος του στρατηγού Εβρέν, ο τουρκικός λαός υπερψήφισε σε ποσοστό 58% τις μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα που είχαν θεσπίσει οι στρατηγοί, ενώ τα “όχι” περιορίστηκαν στο 42%.
“H 12η Σεπτεμβρίου που κηλιδώθηκε με το Σύνταγμα του πραξικοπήματος με αυτό το δημοψήφισμα έγινε σημείο αναφοράς, άνοιξε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία και εξαγνίστηκε” ανέφερε σε δήλωσή του ο Ερντογάν, προσθέτοντας: “Εμείς υπομείναμε πολλά. Μας ανάγκασαν να υπομείνουμε πολλά. Τουλάχιστον να μην υποστούν τα ίδια οι επόμενες γενιές”.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνία και ο πρόεδρος Ομπάμα, την ώρα μάλιστα που διεξαγόταν ο τελικός του Μουντομπάσκετ μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αποδοκίμασίες φιλάθλων όταν βγήκε ο πρωθυπουργός στο παρκέ για την απονομή, μαρτυρούν την πόλωση που προκάλεσε η σκληρή αντιπαραθεση κοσμικών κυβέρνησης στη χώρα.
Το αποτέλεσμα χαιρέτησε και η Ευρώπη, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βεστερβέλε -μεταξύ άλλων- να χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα “σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη”.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέθεσαν ήδη μηνύσεις σε βάρος του στρατηγού Εβρέν, των πρωταιτίων αλλά και των συνεργατών του, που είχαν ηγηθεί του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη, ο ηγέτης των Εθνικιστών, Μπαχτσελί, σε γραπτή ανακοίνωση του είπε πως, με το αποτέλεσμα αυτό, η χώρα εισέρχεται σε μια σκοτεινή περίοδο, που εγκυμονεί κινδύνους.