Το πιο ηχηρό καμπανάκι για την υστέρηση των εσόδων έκρουσε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση, με την έκθεση που συνοδεύει τη δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας -λίγο ως πολύ- τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες... Δούρειο Ίππο της φοροδιαφυγής!
Το πιο ηχηρό καμπανάκι για την υστέρηση των εσόδων έκρουσε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση, με την έκθεση που συνοδεύει τη δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας -λίγο ως πολύ- τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες… Δούρειο Ίππο της φοροδιαφυγής!
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα των ελεγκτών που πέρασε από κόσκινο τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει το στόχο της φορολογικής συμμόρφωσης, τότε τίθεται σε κίνδυνο η εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, αλλά αντιμετωπίζει την εδραιωμένη και διάχυτη κουλτούρα φοροδιαφυγής, όπως επίσης αντιπολίτευση από το εσωτερικό των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Επισημαίνει, δε, ότι χωρίς φορολογική συμμόρφωση, θα πρέπει να γίνουν νέες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά και νέες οδυνηρές περικοπές, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και αποτυχίας του προγράμματος.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στο Λονδίνο σημείωσε ότι η υστέρηση των εσόδων θα καλυφθεί από την αποτελεσματική συγκράτηση των δαπανών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου προετοιμάζουν, πάντως, τη νέα ρύθμιση για τις ανέλεγκτες χρήσεις της τελευταίας 10ετίας, με στόχο να αντληθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Κι ενώ κρίνεται εντυπωσιακό το ξεκίνημα του Προγράμματος Προσαρμογής, αίσθηση προκαλούν οι λίαν αιχμηρές παρατηρήσεις του ΔΝΤ για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς χαρακτηρίζεται απογοητευτική δεδομένων των συνθηκών.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως “οι συστάσεις της έκθεσης είναι, το λιγότερο, άκομψες” και πρόσθεσε: “Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει μέτρα που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό, αλλά προτείνει το δρόμο της ανάπτυξης, που μας βγάζει από την κρίση”.
Το ΚΚΕ επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι “η έκθεση του ΔΝΤ, που χειροκροτεί την κυβέρνηση και την προτρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της, επιβεβαιώνει την ανάγκη να αντεπιτεθεί ο λαός”.
Την ίδια ώρα, κάνουν το γύρο των αγορών οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα όχι μόνο προτίθεται να χτυπήσει τη πόρτα των επενδυτών εντός του 2011, αλλά ότι πρόκειται να εκδοθεί ομόλογο με ευνοϊκότερο επιτόκιο, που θα απευθύνεται στους Έλληνες της διασποράς, ζητώντας έτσι τη στήριξη της Ομογένειας στη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.