Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κυβέρνηση με τις αρμοδιότητες των υπουργών, καθώς τα Προεδρικά Διατάγματα παίρνουν το δρόμο τους για το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιφυλάσσοντας αρκετές εκπλήξεις για ορισμένους υπουργούς.
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κυβέρνηση με τις αρμοδιότητες των υπουργών, καθώς τα Προεδρικά Διατάγματα παίρνουν το δρόμο τους για το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιφυλάσσοντας αρκετές εκπλήξεις για ορισμένους υπουργούς.
Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις του μεγάρου Μαξίμου, ο ΕΦΕΤ φεύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καταλήγει στο Υγείας.
Επίσης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από το Ανάπτυξης πάει στο υπουργείο Εργασίας, προκαλώντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της.
Το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, διατηρεί τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον ΟΠΑΠ, ο οποίος προς στιγμήν φαινόταν ότι πάει στο υπουργείο Υγείας.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Λύτρας ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης τους υπουργούς για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις αρμοδιότητες, θέμα που έδωσε αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύσει πυρά.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αυξημένες αρμοδιότητες του Γιάννη Ραγκούση μετά τον ανασχηματισμό και η ασάφεια γύρω από τη γενικότερη κατανομή στην κυβέρνηση και πεδίο της αντιπαράθεσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συζητείται στη Βουλή.
“Είναι η πρώτη φορά που βλέπω απόφαση πρωθυπουργού η οποία δίνει περίπου -αλλά αυτό είναι το λιγότερο- το συντονιστικό ρόλο σ’ έναν υπουργό, όταν υπάρχει μάλιστα και αντιπρόεδρος… Με απλές λέξεις, με την απόφαση αυτή, ευτυχώς που προλάβατε να φέρετε το νομοσχέδιο εσείς” δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
“Στην πολιτική την επετηρίδα τη διαμορφώνει η συνείδηση του λαού. Ο λαός μας τοποθετεί όλους σε μια κλίμακα αξιών. Δεν περιμένει κανείς μας να τοποθετηθεί επί τη βάσει νόμων ή αποφάσεων” απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
“Τι συμβαίνει; Ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς του, ή ο ίδιος παραιτείται από το δικαίωμα να συντονίζει αυτήν την κυβέρνηση και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητά της;” δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και είπε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο: “Με εύσχημο τρόπο κρατήσατε αποστάσεις”.
“Πουθενά δεν λέει η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού ότι αποκτά πρόσθετη αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας ή πρόσθετη κανονιστική αρμοδιότητα και στα πεδία αρμοδιότητας άλλων υπουργείων. Πουθενά. Πάντως, σας διαβεβαιώνω, ότι οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ είναι απολύτως ακέραιες και αλώβητες” επανήλθε ο υπουργός Άμυνας.
Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας διευκρίνισαν ότι ο υπουργός ήταν σαφής όταν τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις αρμοδιότητες υπουργών και υπουργείων, καθώς όλα ερμηνεύονται και εφαρμόζονται υπό το πρίσμα των διατάξεων του Συντάγματος.
Όπως έλεγαν, “ο κύριος Βενιζέλος με παρέμβασή του στη Βουλή, ζητησε να σταματήσει μια μίζερη και παραπολιτική συζήτηση περί προσώπων και τυπικών αρμοδιοτήτων και να στραφεί το φώς στο ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας”.