Στην τακτοποίηση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στηρίζει πολλά η κυβέρνηση για να περιορίσει τη μαύρη τρύπα των εσόδων, προσδοκώντας να εισπράξει ακόμα και 10 δισ. ευρώ συνολικά, σε βάθος χρόνου. Δρομολογούνται οι τελικές αποφάσεις και το εύρος της διαδικασίας.
Στη λύση της περαίωσης – σκούπα φαίνεται ότι καταλήγει το οικονομικό επιτελείο, μετά την επεξεργασία των εισηγήσεων που έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τους παράγοντες της αγοράς.
Στόχος είναι να υπάρξει αφενός μια τονωτική ένεση στα φορολογικά έσοδα που εξακολουθούν να κινούνται μακριά από τους στόχους απειλώντας τον συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό, αφετέρου να κλείσουν όλες οι φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες της τελευταίας δεκαετίας, έτσι ώστε ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα αναδιαρθρωθεί με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, να ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους απαλλαγμένος από τα βάρη των παλιών υποθέσεων.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση θα μπουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ύψους τζίρου, ενώ το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει όριο τζίρου στα 20 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής σκέψης για 9 εκατ. ευρώ. Εκτός ρύθμισης θα μείνουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.
Στη νέα περαίωση θα συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια έως το δεύτερο βαθμό, ενώ υπάρχει εισήγηση και για τις υποθέσεις που βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο τραπέζι υπάρχει, επίσης, εισήγηση να ρυθμιστούν και οι υποθέσεις λαθρεμπορίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια τέτοια περαίωση- μαμούθ μπορεί να φέρει στο Δημόσιο έως και 10 δισ ευρώ.
Η ρύθμιση θα είναι, όπως όλα δείχνουν, “δίδυμη”, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εισήγηση να δοθεί δυνατότητα περαίωσης μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ρυθμίσουν τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι περίπου 100.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και εκτιμάται ότι μπορούν να μπουν στα δημόσια ταμεία 1,5 με 2 δισ. ευρώ.