Ακόμα και περικοπή τακτικών αποδοχών ζήτησαν, επικαλούμενοι την κρίση, οι τραπεζίτες κατά την πρώτη συντάντησή τους την Παρασκευή με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή συλλογική σύμβασης.
Ακόμα και περικοπή τακτικών αποδοχών ζήτησαν, επικαλούμενοι την κρίση, οι τραπεζίτες κατά την πρώτη συντάντησή τους την Παρασκευή με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή συλλογική σύμβασης.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών διαβεβαίωσαν ότι προς το παρόν δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Επισήμαναν, όμως, την ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους στις τράπεζες, ζητώντας σε πρώτη φάση κατάργηση του χρονοεπιδόματος ή της ωρίμανσης, όπως λέγεται.
Εάν οι διοικήσεις επιμείνουν σ’ αυτή την πρόταση, ένας τραπεζοϋπάλληλος που εργάζεται 15 χρόνια και έχει μέσο μισθό 1.400 ευρώ, θα χάσει 388 ευρώ από τις συνολικές αποδοχές του.
Η ΟΤΟΕ, που φοβάται ότι θα αρχίσουν γενικότερες περικοπές αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει έντονα με κινητοποιήσεις αν οι τραπεζίτες εμμείνουν στην πρότασή τους.
Την ίδια ώρα, από τον Οκτώβριο η Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν θα καταβάλει μόνο τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά θα ελέγχει ηλεκτρονικά όλες τις πρόσθετες αμοιβές, ώστε να μην εγκρίνονται πλασματικές υπερωρίες, έξοδα κίνησης – μαϊμού και γενικότερα να εντοπίζεται η διακίνηση μαύρου χρήματος.
Έως το τέλος του μήνα, όμως, θα πρέπει να εχει διατυπωθεί η πρόταση για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2011, ώστε να τεθεί υπόψη της τρόικας αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει περικοπή 2,7 δισ. ευρώ από το κονδύλι του Δημοσίου.
Το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων και περικοπη όλων των υπόλοιπων. Τα μόνα που θα διασωθούν θα είναι το επίδομα θέσης ή ευθύνης, το οποίο δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πριμ παραγωγικότητας, καθώς και το οικογενειακό επίδομα, για το οποίο μελετάται το ενδεχόμενο να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.