Τον δρόμο για επενδύσεις-μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον κρατικό επενδυτικό όμιλο του Κατάρ ανοίγει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε την Πέμπτη η κυβέρνηση με το εμιράτο του Περσικού Κόλπου.
Τον δρόμο για επενδύσεις-μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον κρατικό επενδυτικό όμιλο του Κατάρ ανοίγει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε την Πέμπτη η κυβέρνηση με το εμιράτο του Περσικού Κόλπου.
Οι δύο πλευρές αποδίδουν πολιτική σημασία στο μνημόνιο, με την Αθήνα να προσβλέπει σε πολλαπλασιαστικά κέρδη μέσω της βελτίωσης της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές.
H ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου συνοδεύτηκε από πληροφορίες ότι ένα από τα βασικά επενδυτικά σχέδια του εμιράτου στη χώρα μας είναι η τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στα σχέδια των επενδυτών περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του 30% περίπου της συνολικής έκτασης, με ενοποίηση της παραλιακής ζώνης και υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος.
Στο χώρο που θα γίνει η επένδυση πρόκειται να κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχείο έξι αστέρων και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, ενώ το ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοϊας στον Άγιο Κοσμά, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο, θα μετατραπεί σε μαρίνα για πολυτελείς θαλαμηγούς.
Άλλες πληροφορίες θέλουν στα σχέδια να περιλαμβάνεται και καζίνο, αν και κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την κυβέρνηση.
Τα επενδυτικά σχέδια του εμιράτου βρέθηκαν αμέσως στο επίκεντρο των συζητήσεων των εγχώριων αλλά και των διεθνών οικονομικών κύκλων, ενώ προκάλεσαν αντιδράσεις από την αριστερά, τους οικολόγους και τοπικούς δημάρχους.
Αντίθετα, θετικά υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ζητώντας να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο μνημόνιο, πάντως, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα έργα, αλλά η βούληση για συνεργασία στους τομείς -μεταξύ άλλων- των κατασκευών, του τουρισμού, των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ τονίζεται ότι ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ θα έχει το κατά το δυνατόν ευνοϊκότερο ισχύον επενδυτικό νομικό καθεστώς.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι όποιες επενδύσεις θα γίνουν με γνώμονα το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο 3ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ, σχολίασε ότι η υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση του Κατάρ “δείχνει ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια, προχωράμε αποφασιστικά και γρήγορα στην υλοποίηση κοινών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων”.
Ποια είναι η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ
Η Qatar Investment Authority ιδρύθηκε το 2005, συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 μεγαλύτερων επενδυτικών ομίλων του κόσμου, διαχειρίζεται περί τα 60 δισ. δολάρια και πρόεδρος της είναι ο σεΐχης Hamad Al Thani, διάδοχος του θρόνου.
Η στρατηγική του Al Thani είναι να κάνει επενδύσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, με αιχμή την ακίνητη περιουσία και τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις του βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε το Εμιράτο να καταφέρει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας του από την πορεία της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Προ έτους αγόρασε από τον Φαγιέντ τα καταστήματα Harrods στο Λονδίνο. Είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της Barclays, του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, του Nasdaq, έχει μετοχές σε Porsche και Volkswagen, ενώ συμμετέχει με υψηλό ποσοστό σε εταιρείες ακινήτων – φιλέτων στη βρετανική πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, είναι ιδιοκτήτης της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, έκτασης 21 στρεμμάτων.
Μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα έχει και στη Γαλλία, το ίδιο και στο Τατζικιστάν, κατέχει ξενοδοχεία 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα και ενεργειακές μονάδες στην Κίνα.