Σε κλοιό ΜΑΤ και δυνάμεων του λιμενικού βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει μεταφερθεί πλέον η "μάχη της νταλίκας", μετά την απόφαση που έλαβαν οι μεταφορείς να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρά την επιστολή Ρέππα, με δεσμεύσεις για ικανοποίηση αιτημάτων τους.
Mε τη διά βοής έγκριση ψηφίσματος, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, βυτιοφόρων και γερανοφόρων οχημάτων αποφάσισαν την Παρασκευή το πρωί να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οδηγώντας στα άκρα τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Ανακοινώνοντας το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των μεταφορέων, ο προεδρεύων αυτής Παναγιώτης Χρυσίνης ανέφερε: “Διαπιστώθηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, αφού ακόμα και στα αντισταθμιστικά θέματα υπαναχώρησε πλήρως, αφού δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις που μας έδωσε και δημόσια δεσμεύτηκε. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του κλάδου από το υπουργείο Υποδομών… Ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής του κλάδου από την εργασία”.
Αποστάσεις πάντως από την απόφαση φαίνεται ότι παίρνει η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου, καθώς τα ηνία των κινητοποιήσεων ανέλαβε επιτροπή αγώνα.
Το πρωί είχε φτάσει στα γραφεία τους επιστολή του Δημήτρη Ρέππα με τις γραπτές διαβεβαιώσεις που ζητούσαν τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα όμως με τους μεταφορείς, δεν αναγράφονταν αυτά που είχαν συμφωνήσει με τον υπουργό Υποδομών.
Η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι κάθε παραβατική συμπεριφορά θα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή του νόμου, ενώ η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει σαφείς εντολές να συλλαμβάνεται όποιος προσπαθεί να κλείσει το δρόμο.
“Υπάρχει ένας νόμος τους κράτους ψηφισμένος, εμείς έχουμε οδηγηθεί μέχρι σήμερα με γνώμονα την αποφασιστικότητα και τη ψυχραιμία, και φυσικά όσοι παραβαίνουν τους νόμους έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες” επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Μπλόκο στο λιμάνι
Αμέσως μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, πολλοί μεταφορείς έφυγαν από τα κεντρικά γραφεία στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους που έχουν αποκλείσει την πύλη και εμποδίζουν τις φορτωσεις – εκφορτώσεις.
Ένταση επικράτησε το μεσημέρι όταν τέσσερα οχήματα Δημοσίας Χρήσης επιβιβάσθηκαν, συνοδεία αστυνομικών και λιμενικού, στο πλοίο Blue Star 1, με προορισμό τα Δωδεκάνησα. Μια ομάδα από μεταφορείς, εν είδει καθιστικής διαμαρτυρίας, κάθισαν μπροστά στον καταπέλτη και χρειάστηκε να επέμβει το λιμενικό προκειμένου να απομακρυνθούν και να γίνει η φόρτωση. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι τα φορτηγά μπήκαν στο πλοίο παράνομα, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ζύγισης, κάτι το οποίο αμφισβητεί το λιμενικό.
Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί ιδιαίτερα και τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε μεταφορείς απέκλεισαν τους καταπέλτες των πλοίων, εμποδίζοντας τα φορτηγά να επιβιβαστούν στα πλοία. Μετά από επέμβαση των ΜΑΤ, επετράπη η φόρτωση – εκφόρτωση των εμπορευμάτων. Τα προϊόντα βγήκαν από τα πλοία, όχι όμως και από το λιμάνι, όπου συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 100 επικαθήμενα.
Στη Θεσσαλονίκη, ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ γίνεται με την προστασία της αστυνομίας, ενώ οι απεργοί σταματούν για έλεγχο ακόμη και ΙΧ αυτοκίνητα που υποψιάζονται ότι μπορεί να μεταφέρουν προϊόντα.
Έκκληση για να τερματιστεί η ομηρία της αγοράς απευθύνουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.