Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά συνάντησε αποδοχή και αναγνώριση όχι μόνο των προσπαθειών που γίνονται, αλλά και της επιτυχούς πορείας της χώρας
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική αποστολή καταφέρε να πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς συνάντησε απ’ όλες τις πλευρές την αποδοχή και την αναγνώριση όχι μόνο των προσπαθειών που γίνονται, αλλά και της επιτυχούς πορείας της χώρας.
Κατά την τελευταία ημέρα επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση του αμερικανικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, απ’ όπου επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα αλλά μία χώρα που τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε σωστή διαχείριση των οικονομικών της.
“Η Ελλάδα -είπε χαρακτηριστικά- δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά είχε κακή διακυβέρνηση. Οι πόροι μας, το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό δεν αξιοποιήθηκαν με συνετό, δίκαιο ή βιώσιμο τρόπο”.
Θέλοντας για μία ακόμη φορά να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, τόσο προς τις αγορές όσο και προς το εσωτερικό, τόνισε πως η χώρα μπαίνει σε τροχιά σταθερότητας και πως σύντομα θα υπάρξει αναπλήρωση των θυσιών που κάνουν οι Έλληνες πολίτες.
“Η Ελλάδα -ανέφερε- έχει προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που οδηγούν τη χώρα ξανά στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανεδαφικό, ιδίως σε πολλούς Έλληνες πολίτες που υποφέρουν από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Θεωρώ όμως ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα υπερισχύσουν του κόστους των επώδυνων μέτρων”.
Μιλώντας την Πέμπτη σε Αμερικανούς επενδυτές, ο κ. Παπανδρέου είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται στη χώρα θα αποδώσουν και πως όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία θα χάσουν τα λεφτά τους.
“Όσοι ελπίζουν να πλουτίσουν ποντάροντας στη χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να προσέξουν, γιατί θα το χάσουν το στοίχημα. Ενώ όσοι επενδύουν στην Ελλάδα, στη νέα Ελλάδα, θα μοιραστούν την επιτυχία μας” είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: “Η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή ούτε και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει επενδύσει πολλά στο μέλλον της Ελλάδας και στην επιτυχία της Ελλάδας. Όσοι μιλούν για χρεοκοπία, επαναδιαπραγμάτευση χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη, δείχνουν παντελή έλλειψη ιστορικής προοπτικής και αγνοούν πλήρως τους βασικούς κανόνες της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής”.
Στο μεταξύ, από το Βερολίνο, μιλώντας σε συνέδριο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των εσόδων, ενώ εμφανίστηκε και συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από 4%.
“Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή είναι λίγο καλύτερη από την προβλεπόμενη σύμφωνα με το πρόγραμμα. Υπάρχουν μια σειρά από δείκτες οι οποίοι αρχίζουν και δείχνουν μια πιο ενθαρρυντική εικόνα στις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων” είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και τα στελέχη του ΔΝΤ διαψεύδουν τη φημολογία ότι ΕΕ και ΔΝΤ σχεδιάζουν επιμήκυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα και μετά το 2013.
“Δεν υπάρχει συζήτηση, σχεδιασμός ή προετοιμασία για παράταση της συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας. Δεν θα ήταν και πολύ λογικό” υποστήριξε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφαζ.
Η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολιν Άτκινσον, μάλιστα, εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες, παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο της δίνει τη δυνατότητα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια, μένοντας εκτός αγορών.