Αλλαγές στην διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τους Δελφούς. Αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης
Με το νέο εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2013 ? 2014 οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε πανεπιστήμια ή ομοειδείς σχολές και όχι σε τμήματα όπως σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός στη Συνάντηση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους Δελφούς.
“Θα πρέπει να καταρριφθούν τα πολύ στενά τείχη μεταξύ -σημείωσε ο πρωθυπουργός- των διαφόρων τομέων της επιστήμης. Όταν μιλάει κανείς για ένα πτυχίο, η διεπιστημονικότητα να αναπτύσσεται, να υπάρχουν πιο σύνθετα επαγγέλματα. Να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα στη διαμόρφωση πτυχίων από τα πανεπιστήμια, τα οποία βεβαίως θα δίνουν και τις απαραίτητες γενικές γνώσεις αλλά και την εξειδίκευση, αλλά αυτό σημαίνει και την άλλη μορφή εισαγωγής στα πανεπιστήμια είτε σε σχολή είτε, θα έλεγα, και στο ίδιο το πανεπιστήμιο”.
Σχετικά με την εισαγωγή των πολιτών στα ιδρύματα ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι: “Υπάρχουν πανεπιστήμια που ουσιαστικά είναι κοινωνικών επιστημών, όπως η Πάντειος, δεν βλέπω γιατί να μην εισάγεται κανείς κατευθείαν στην Πάντειο και όχι σε σχολή ούτε καν σε τμήμα. Για να έχει τη δυνατότητα να έχει την ευρύτητα των επιλογών και τη διαμόρφωση πτυχίων από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Που βεβαίως πρέπει να πιστοποιηθούν από κάποια αρχή, όπως έχουμε αποφασίσει”.
Με την πρόταση αυτή δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής κατόπιν εξετάσεων σε ένα προπαρασκευαστικό έτος και στη συνέχεια θα γίνεται το ξεκαθάρισμα και η επιλογή κατεύθυνσης μέσα στο ίδρυμα.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για “Καλλικράτη” δηλαδή συγχωνεύσεις, καταργήσεις ακόμη και συνενώσεις ιδρυμάτων και συνεπώς μείωση του αριθμού των ίδιων πανεπιστημίων.
“Τα greek statistics είναι και στην παιδεία, υποστήριξε η κ. Διαμαντοπούλου. Προσπαθούμε με τον υφυπουργό εδώ και 9 μήνες να έχουμε μια πλήρη εικόνα των δεδομένων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν ξεκινάμε λέγοντας ότι πρέπει να κλείσουν αυτά με απλές προσεγγίσεις. Θα πρέπει να θέσουμε, γι’ αυτό και μελετάμε αυτή την στιγμή τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τη συγχώνευση, για την κατάργηση, για τις συνενώσεις ώστε να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο τοπίο”.
“Πρέπει να αποφύγουμε τη λογική της ομοιομορφίας, -τόνισε η υπ. Παιδείας- να φέρουμε την πολυτυπία στα ιδρύματα. Και πάλι δεν είναι εύκολο από το πλαίσιο που θέτει το σύνταγμα αλλά είναι μια αδήριτη ανάγκη”.
Συγχρόνως μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν ευκολότερες συνθήκες εισαγωγής σε σχολές χαμηλής ζήτησης.
Για πτυχία πολλών μορφών μονοετούς ή και διετούς φοίτησης που δεν θα σταματάνε τη συνέχιση των σπουδών έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου. Όπως σχολίαζαν καθηγητές, ο πρωθυπουργός, αναφερόταν σε μεταλυκειακές επαγγελματικές σχολές, ενώ ανοίγει παράθυρο για συνέχιση σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκπαίδευση αποφοίτων ακόμη και ΙΕΚ οι οποίοι όμως θα έχουν πιστοποιήσει και άλλα προσόντα όπως ξένες γλώσσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα στα πανεπιστήμια δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε φαινόμενα όπως διαχωρισμός τμημάτων μόνο και μόνο για να γίνει κάποιος πρόεδρος ενώ μιλώντας για τα περιφερειακά ιδρύματα είπε ότι αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν για να εξυπηρετούν δωμάτια προς ενοικίαση.
Αλλαγές θα γίνουν και στο χρόνο σπουδών όπου κατά πάσα πιθανότητα θα μπει χρονικό πλαφόν έτσι άλλωστε θα εξαλειφθεί των αιώνιων φοιτητών ενώ θα μπουν στην διοίκηση των ιδρυμάτων και εξωπανεπιστημιακοί ως ένα είδος μάνατζερς. Την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων θα έχουν οι πανεπιστημιακοί.
Οι αντιδράσεις
Τις κυβερνητικές εξαγγελίες επέκριναν, με ανακοινώσεις τους η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.
Από την πλευρά της ΝΔ, η βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, υποστήριξε ότι “η κ. υπουργός εμφανίστηκε σαν αν ανακάλυψε την πυρίτιδα περιγράφοντας τις παθογένειες της ισχύουσας κατάστασης, ενώ παρουσίασε ένα σύστημα, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή, χρειάζεται χρόνο, χρόνια”.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή τους τονίζει ότι “η κυβέρνηση ανάγγειλε το ‘νέο πανεπιστήμιο’, τη νέα δηλαδή επίθεση σε ότι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης”.
“Καταλύεται το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, εισάγεται η λογική των διδάκτρων, επιχειρείται η παγίωση της μείωσης των δημοσίων πόρων” αναφέρει σε ανακοίνωση ο Συνασπισμός.