Στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντως κατατέθηκε την Τρίτη το σχέδιο νόμου για την περαίωση, μετά το πράσινο φως που πήρε νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο.
Στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντως κατατέθηκε την Τρίτη το σχέδιο νόμου για την περαίωση, μετά το πράσινο φως που πήρε νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την περαίωση αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή των ειδικών σημειωμάτων από το ΚΕΠΥΟ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Νοεμβρίου και στόχος είναι η είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας και περίπου 500 εκατ. ευρώ εντός του 2010.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως νέα αρχή, σημειώνοντας ότι ούτε ο αρτιότερος φορολογικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει τις 2,5 εκατομμύρια υποθέσεις που εκκρεμούν.
“Αν παρατείνουμε αυτή την εκκρεμότητα ουσιαστικά κρατάμε και τον πολίτη σε μια αντίληψη ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, ότι είναι σε ομηρία, ότι πρέπει να μπει σε συναλλαγή, ότι πρέπει να βρει τον τρόπο, κάποιον μεσάζοντα ή κάποιον άλλον, για να μπορέσει να αλλάξει το καθεστώς ή τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται” ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους συναδέλφους του να στηρίξουν τη νομοθετική του πρωτοβουλία, αφού -όπως είπε- δεν αποσκοπεί στο να επιβραβεύσει τη φορολογική ασυνέπεια, αλλά στο να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος ώστε να γίνει μια νέα αρχή στο φορολογικό σύστημα της χώρας.
Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών ήρθε ως απάντηση στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 20 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι με τη ρύθμιση της περαίωσης δίνεται… συγχωροχάρτι σ’ εκείνους που κλέβουν το κράτος.
Κορυφαίοι υπουργοί, πάντως, καλύπτουν την πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς την “αναγκαίο κακό” που όμως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον, ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ρύθμιση θα περάσει την Πέμπτη από τη Βουλή χωρίς απώλειες, αν και αναμένουν έντονη κριτική από μερίδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και μέσα στο Κοινοβούλιο.
Οι τελικές ρυθμίσεις
Με το τελικό σχέδιο της περαίωσης χαμηλώνει το ύψος της προκαταβολής στο 20% από το 25%, ενώ και οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν στις 24 από τις 12 του αρχικού σχεδίου.
Επίσης, παραμένουν εκτός ρύθμισης οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι υποθέσεις ακίνητης περιουσίας, οι εκδότες εικονικών τιμολογίων.
Παραμένει ακόμα στο 2% ο ειδικός συντελεστής προσδιορισμού ακαθάριστων εσόδων, όπως επίσης τα ελάχιστα ποσά ανά χρήση, δηλαδή 400 ευρώ για βιβλία Α’ κατηγορίας, 700 ευρώ για Β’ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για Γ’ κατηγορίας.
Όσον αφορά στην αυτοπεραίωση, εκτός ρύθμισης μένουν οι χρήσεις έως το 2007 με δυνατότητα περαίωσης για όσους μπήκαν στο δείγμα ελέγχου, ενώ εντός ρύθμισης μπαίνουν οι χρήσεις 2008-2009, καταβάλλοντας ωστόσο το μισό φόρο περαίωσης.
Ανατροπές έρχονται και στις φορολογικές δίκες. Για την αναστολή εκτέλεσης, δηλαδή τη μη καταβολή του 25% του προστίμου σε περίπτωση προσφυγής, θα πρέπει να αποδεικνύεται η ανεπανόρθωτη βλάβη. Οι υποθέσεις από 20.000 έως 150.000 ευρώ θα εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό στο Πρωτοδικείο και δυνατότητα έφεσης θα υπάρχει μόνο εφόσον καταβάλλεται το 50% της οφειλής. Υποθέσεις πάνω από 150.000 ευρώ θα εκδικάζονται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό στο Διοικητικό Εφετείο.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: “Η Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία και μοναδική περίπτωση να στηρίξει με την ψήφο της αυτό το άδικο μέτρο που είναι η περαίωση στη Βουλή. Εάν και εφόσον μπορέσουμε, με τον τρόπο αυτό, να εξουδετερώσουμε μία μεγαλύτερη αδικία. Και αυτή η αδικία είναι η επιβολή των νέων εισπρακτικών μέτρων”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε: “Έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε νέο χαράτσι στους μικρούς, καθώς επίσης και σε κάθε νέα φοροαπαλλαγή στο μεγάλο κεφάλαιο”.
“Η περαίωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται όμως να υπάρξει ταυτοχρόνως μια δικαίωση και κείνων οι οποίοι υπήρξαν όλη αυτή την περίοδο φορολογικώς ενήμεροι” σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ σημειώνει: Η προωθούμενη περαίωση συνιστά ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς”.