Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη την Ευρωπη κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους των Βρυξελλών, καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων, αλλά και τη σκληρή γραμμή της Κομισιόν απέναντι στα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ’ όλη την Ευρωπη κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους των Βρυξελλών, καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων, αλλά και τη σκληρή γραμμή της Κομισιόν απέναντι στα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης, όπως χαρακτηρίστηκε η 29η Σεπτέμβρη από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, με αξίωση μια περισσότερο “κοινωνική Ευρώπη”.
Στην πορεία διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες υπολογίζεται ότι πήραν μέρος από 80.000 έως 100.000 άνθρωποι, η σημαντικότερη διαδήλωση αυτού του είδους που πραγματοποιείται στην βελγική πρωτεύουσα από το Δεκέμβριο του 2001.
Δεν ελειψαν οι αψιμαχίες με την αστυνομία, αλλά τα επεισόδια περιορίστηκαν σ’ ένα σημείο της πορείας και δεν πήραν έκταση.
Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ισπανία παρελυσαν οι συγκοινωνίες, οι απεργοί πολιορκησαν τα αμαξοστασια, πέταξαν αυγα σε αστυνομικούς και σε οδηγούς που εμφανιστηκαν για δουλειά. Στη Βαρκελόνη πυρπόλησαν περιπολικό και καταγράφηκαν συγκρούσεις διαδηλωτων με την αστυνομία.
Η πρωτη γενική απεργία στην Ισπανία μετα από 8 χρόνια εγινε καθως η κυβερνηση Θαπατερο ετοιμαζεται να παρουσιασει στη Βουλή το νεό προϋπολογισμό λιτότητας.
Παρόμοιο ήταν το κλίμα στην Πορτογαλία, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών συνήλθε εκτάκτως για ν’ αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού. Η συντηρητική αντιπολίτευση απειλεί ότι δεν θα υποστηρίξει επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία από μια κλωστη κρεμεται η επιβιωση της κυβερνησης που αντιμετωπιζει πρόταση μομφης της αντιπολιτευσης. Εκατονταδες διαδηλωτες αποδοκιμασαν βουλευτες εξω από το Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο.
Σε ανακοινωση τους για τις κινητοποιησεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων, οι Οικολογοι Πρασινοι αναφέρουν, μεταξυ αλλων: “Η Ευρωπη χρειαζεται επειγόντως συγκεκριμενες προτασεις για αλλαγη πορεία, όπως ευρωπαϊκά ομόλογα για τις χωρες με πρόβλημα στις αγορές , ως εναλλακτική λύση και για την Ελλαδα αντί για το Μηχανισμό Στήριξης”.