Μετά την απόφαση των μεταφορέων για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα σε επίπεδο κυρώσεων για τους επιταγμένους ιδιοκτήτες φορτηγών, ενώ στα μπλόκα παρίστανται πλέον και διμοιρίες των ΜΑΤ.
Νέα τροπή παίρνει ο πόλεμος της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων. Μετά την απόφαση των μεταφορέων για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της, παίρνοντας έκτακτα μέτρα, ενώ η παρουσία της αστυνομίας στα μπλόκα έγινε εντονότερη, ακόμη και με διμοιρίες των ΜΑΤ.
Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, αποφασίσθηκε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την περαίωση που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή δύο ρυθμίσεις που προβλέπουν:
Τη μετατροπή σε κακούργημα το αδίκημα τής κατ’ εξακολούθηση παρακώλυσης συγκοινωνιών από επιταγμένα οχήματα, που επισύρει άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες αφαίρεση της αδείας των ιδιοκτητών φορτηγών
Τη δυνατότητα ανάθεσης μεταφορικού έργου σε φορτηγά ιδωτικής χρήσης.
“Εδώ υπάρχει πλέον ποινικό αδίκημα για όσους, αν και είναι σε επίταξη οι υπηρεσίες τους ή τα μέσα τους, δεν λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον, γιατί τους έχουν παραχωρηθεί αυτές οι δημόσιες άδειες. Και για αυτό ακριβώς προβλέπεται και ποινή φυλάκισης” δήλωσε στο press room, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Στα μπλόκα
Από την πλευρά τους, οι μεταφορείς ενίσχυσαν την Τετάρτη τα τρία κομβικά μπλόκα στην Αττική, ενώ για μία ακόμη μέρα δεν έλειψαν οι εντάσεις.
Στα διόδια της Κορίνθου, αυτοκινητιστές επιχείρησαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία επί της εθνικής οδού, προκαλώντας την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, που τους απομάκρυναν για να μην κλείσει ο δρόμος. Τα πνεύματα οξύνθηκαν για λίγα λεπτά, ενώ υπήρξε και μία σύλληψη.
Ένταση υπήρξε και στη Μεταμόρφωση, αλλά και στην εθνική οδό Πάτρας – Πύργου, όταν μεταφορείς επιχείρησαν να κλείσουν τον δρόμο. Αρχικά συνελήφθησαν οι πρόεδροι των ιδιοκτητών φορτηγών του Πύργου και της Αμαλιάδας, οι οποίο όμως λίγη ώρα μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.
Νέες επιθέσεις εναντίον φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα δεν είχαν σημειωθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης άγνωστοι επιτέθηκαν κοντά στο Δομοκό με πέτρες και έσπασαν τα παρμπρίζ δυο φορτηγών, ενώ παρόμοια επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Στυλίδα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν 175 συνοδείες σε φορτηγά μόνο στην Αττική, ενώ από την αρχή των κινητοποιήσεων οχήματα της αστυνομίας έχουν συνοδεύσει, κατόπιν αιτημάτων μεταφορέων, 1.545 φορτηγά και βυτιοφόρα.
Στην αγορά
Με τη τροφοδοσία της αγοράς να γίνεται πλέον με μεγάλη δυσκολία, κοινωνικοί φορείς με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό ζήτησαν την άμεση παρέμβασή του. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να εφαρμόσει τον νόμο, ενώ ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα είναι υπαίτια για την αύξηση της ανεργίας λόγω των κινητοποιήσεων.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι “η συντεχνική αδιαλλαξία είναι πρόκληση για μια κοινωνία που σήμερα δοκιμάζεται πολύ σκληρά και η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας”.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης σημείωσε: “Μας απογοητεύει και μας προβληματίζει η απόφαση των μεταφορέων. Επέλεξαν έναν μοναχικό δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά και μας φέρνει σε κατάσταση ανάγκης”.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, η ζημία που έχει προκληθεί μέχρι τώρα είναι τεράστια. Περισσότερα από 10.000 κοντέινερ είναι εγκλωβισμένα στα λιμάνια ολόκληρης της χώρας, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΒΕΑ, αυτή τη στιγμή 120 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα υπολειτουργούν, εκ των οποίων οι 48 είναι μεταποιητικές με έδρα στο Λεκανοπέδιο, και περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.
Επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ενώ πολλοί έχουν ετοιμάσει και αγωγές.
Στην αντιπολίτευση
Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι “σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα, επιδιώκει μετωπική σύγκρουση και με την πολιτική της βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης” και την κάλεσε “να διορθώσει τους λανθασμένους χειρισμούς της, να κάνει έστω και τώρα διάλογο και να δώσει μεταβατική περίοδο στα πλαίσια της λογικής”.
“Εμείς έχουμε πει τη θέση μας. Η απάντηση είναι εδώ: Πρόκειται για δημόσια μέσα μεταφοράς, δεν πρόκειται για το ατομικό μου μέσο. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι δημόσια και τα κινούν υπάλληλοι. Να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία στα δημόσια μέσα μεταφοράς” δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: “Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνθέσει αλλά είναι ικανή στην αποσύνθεση”.
Ο Συνασπισμός σημειώνει σε ανακοίνωσή του: “Η κυβέρνηση με τη σκληρή και άκαμπτη στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών επιτείνει το σημερινό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οφείλει να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, αλλά να αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου”.