Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με δημοσιογράφους στο μέγαρο Μαξίμου είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Mεταξύ άλλων, άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής που σκέφτεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.
Εφ’ όλης της ύλης ανοιχτή συζήτηση με δημοσιογράφους στο μέγαρο Μαξίμου είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, ο οποίος -μεταξύ άλλων- άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής που σκέφτεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά, απόκαλυψε πως η κυβέρνηση θα δεχτεί η έρευνα να επεκταθεί και στον χειρισμό υποθέσεων επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη. “Εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μια αξιολόγηση και των παλαιότερων υποθέσεων” είπε σε σχετική συζήτηση ο πρωθυπουργός και ερωτηθείς εάν εννοεί “και πριν από την περίοδο της ΝΔ, όπως η υπόθεση της Goldman Sachs το 2000;”, απάντησε: “Ναι, και σ’ αυτή”.
Εκτενής συζήτηση έγινε για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και τη θέση της ΝΔ πως δεν έχει αποδειχθεί ζημία του Δημοσίου. Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι περίμενε από τη ΝΔ να βοηθήσει ώστε να έρθουν όλα στο φως. “Υπάρχουν εκθέσεις για τη ζημία του Δημοσιου. Παλαιότερα τη ζημία του Δημοσίου την παραδεχόταν και η ΝΔ” τόνισε.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Παπανδρέου πώς σχολιάζει την επιστολή Καραμανλή και την κοινή στάση με τη ΝΔ. Εκείνος, όμως, απέφυγε ν’ αναφερθεί στην ουσία των όσων υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και αρκέστηκε να σχολιάσει: “Εσωτερικά αν ο ένας καλύπτει τον άλλο, αυτό είναι δικό τους θέμα”.
“Όλα στο φως” ήταν η θέση του κ. Παπανδρέου και στο σκάνδαλο της Siemens, ενώ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη κλήτευση του κ. Σημίτη, είπε πως γι’ αυτό θα αποφασίσουν οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής. “Μην με βάζετε στη θέση της εξεταστικής” σημείωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις αν δεν γίνει συνολική αποτίμηση της κατάστασης για την πορεία της οικονομίας. “Παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο -είπε- αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα. Τα μέτρα ξέρουμε ότι ήταν προσωρινής φύσης για να αντιμετωπιστεί η κρίση”.
“Οι εκλογές θα γίνουν αφού θα φύγει η τρόικα” είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις των κ. Παπαδήμου και Σκιόπα, επισήμανε πως είναι σύμβουλοί του και πως όσα λένε δεν αποτελούν αποφάσεις της κυβέρνησης και σημείωσε: “Είμαστε αντίθετοι με την αναδιάρθρωση. Στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές εν ευθέτω χρόνω, το συντομότερο”.