Σαρωτικές αλλαγές φέρνει από το 2011 το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που συνδέει τις αμοιβές με τις γνώσεις και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και φέρνει νέο "μαχαίρι" στα επιδόματα. 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη από την ΑΔΕΔΥ, που αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης.
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου.
Η καθιέρωση του νέου μισθολογίου συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο έκανε λόγο για “αιτία πολέμου” και εξήγγειλε ήδη 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο από τον Ιούνιο του 2011 θα αμείβονται με τους μισθούς που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο το 2011 κατά 400 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.
Παράλληλα, καθιερώνονται ειδικά μισθολόγια κατά κλάδο, ενώ καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και από τα γενικά θα παραμείνουν πιθανότατα μόνον το οικογενειακό και το επίδομα θέσης.
Το κίνητρο απόδοσης, ύψους από 50 έως 150 ευρώ, που λαμβάνουν σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνδεθεί με την απόδοση, ακόμη και κατά υπηρεσία, και θα χορηγείται ως πριν παραγωγικότητας.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι με το νέο μισθολόγιο να κλείσει και η ψαλίδα των μισθών που λαμβάνουν υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά υπηρετούν σε διαφορετικά υπουργεία.
Γενικά, στόχος της κυβέρνησης με το νέο μισθολόγιο είναι οι αποδοχές να σχετίζονται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου, την προϋπηρεσία του, τα καθήκοντα που ασκεί στην υπηρεσία του, αλλά και με το παραγόμενο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λογιστηρίου του Κράτους που παραδόθηκαν στην ΑΔΕΔΥ, από το 2004 έως το 2009 η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 30%, ενώ από το 2001 έως το 2009 κατά 80%, φτάνοντας από τα 10 δισ. στα 18 δισ. ευρώ. Εφέτος, λόγω των περικοπών, μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ.
“Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε κλαδικά μισθολόγια και κυρίως, και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, δεν μπορεί να υπάρξει παραπέρα συμπίεση των μισθών προς τα κάτω” τόνισε ο Ηλίας Δολγίρας, μέλος του δ.σ. της ΑΔΕΔΥ.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΜΕ, του Συνασπισμού και της παράταξης της Αυτόνομης Παρέμβασης της ΑΔΕΔΥ, που καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 7ης Οκτωβρίου.