Έτοιμη να προχωρησει στην αγορά ελληνικών ομολόγων στο μέλλον είναι η Κίνα, όπως δήλωσε από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Τζιαμπάο. Η κινεζική πλευρά υπέγραψε και 11 συμφωνίες ύψους πολλών δισ. ευρώ με ελληνική κυβέρνηση, επιχειρήσεις και εφοπλιστές. 5 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας.
Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε ευρεία οικονομική συνεργασία επισφράγισαν το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γουέν Τζιαμπάο, με κοινό πρωθυπουργικό ανακοινωθέν, όπου γίνεται λόγος για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας, και με την υπογραφή έντεκα συμφωνιών, δύο διακρατικών και εννέα επιχειρηματικών.
Επιστέγασμα, η δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αγορά ελληνικών ομολόγων. “Ήδη, η Κινα έχει ήδη αγοράσει και κρατάει ελληνικά ομολογα και θα συμμετάσχει με πολύ θετική διάθεση και στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα” είπε ο Γουεν Τζιαμπάο.
Και πρόσθεσε: “Είμαστε έτοιμοι, χέρι-χέρι με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σαν επιβάτες στο ίδιο πλοίο, να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης”.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για “ψήφο εμπιστοσύνης” της Κίνας προς την Ελλάδα και “τις επίπονες προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού για να μπει η οικονομία σε πορεία τάξης δικαίου και ανάπτυξης”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για “αμοιβαίο αίσθημα εμπιστοσύνης και κοινό όραμα για εμβάθυνση συνεργασίας για το κοινό καλό των δύο λαών, αλλά και για την από κοινού αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλησεων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα”.
Ο Γουεν Τζιαμπάο έφτασε στην Αθήνα συνοδευόμενος από 8 υπουργούς, ομάδα επιχειρηματιών, αλλά και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας του, καθώς στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η διεύρυνση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
H κινεζική ναυαρχίδα στις διεθνείς μεταφορές, Cosco, επισημοποιησε το ενδιαφέρον για από κοινού συμμετοχή με τον ΟΛΠ στον νέο εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει δίαυλος συνεργασίας και με τον ΟΣΕ.
Όπως δήλωσε ο Kινέζος πρωθυπουργός, στόχος είναι να περνούν από την Ελλάδα όλα τα κινεζικά προϊόντα για την Ευρώπη. “Πιστεύω -είπε χαρακτηριστικά- ότι με την κοινή προσπάθεια μπορούμε να οικοδομήσουμε τον σταθμό αυτόν ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο και το κέντρο διανομής των κινεζικών εμπορευμάτων προς την Ευρώπη. Η κινεζική πλευρά ενθαρρύνει τις ισχυρές επιχειρήσεις της να διευρύνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα”.
Με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν ανάβει “πράσινο φως” για να λαμβάνουν μέρος κινεζικές επιχειρήσεις σε διαγωνισμούς που θα γίνονται στην Ελλάδα.
Συμφωνίες υπεγράφησαν και από Ελληνες εφοπλιστές προκειμένου να κατασκευαστούν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία, ενώ ο Γουεν Τζιαμπάο ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ταμείου με κεφάλαιο 5 δισ. δολάρια, με τα οποία θα χρηματοδοτεί η Κίνα την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από Ελληνες εφοπλιστές.
Οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν μαζί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, ενώ την Κυριακή ο Γουεν Τζιαμπάο θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Αντιδράσεις
“Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες” δήλωσε το ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην ελληνο-κινεζική συνεργασία.
Ο ΛΑΟΣ σχολίαζε: “Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τον ‘Κινέζο’. Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές”.
“Η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, στο όνομα της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων… δεν είναι δυνατόν να παραδοθούν στο έλεος των πλέον κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων, ανεξαρτήτου προέλευσης, τα οποία επιδιώκουν να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον” ήταν η θέση που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.