Με μια σειρά επίσημων τελετών αλλά και εορτασμών για τους πολίτες, η Γερμανία τιμά την 20ή επέτειο της ενοποίησης της χώρας, τον Οκτώβριο του 1990. Το οικονομικό χάσμα, ωστόσο, μεταξύ δυτικών και ανατολικών παραμένει.
Με μια σειρά επίσημων τελετών αλλά και εορτασμών για τους πολίτες, η Γερμανία τιμά την 20ή επέτειο της ενοποίησης της χώρας, τον Οκτώβριο του 1990.
Το Τείχος του Βερολίνου είχε πέσει σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των τότε γερμανικών αρχών αλλά και των νικητών του Β’ Παγκοσμιου Πολέμου για να τερματιστεί και επίσημα η διαίρεση της Γερμανίας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής άρχισαν με πανηγυρική δοξολογία στη Βρέμη, όπου παραβρέθηκε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και θα συνεχιστεί στο Βερολίνο, μπροστά στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Βουλής.
Η ενωμένη Γερμανία έχει αναπτύξει έναν “πατριωτισμό χωρίς αναστολές” διακήρυξε ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος αναφερόμενος στη συζήτηση για την ενσωμάτωση των ξένων μεταναστών τόνισε ότι οι Γερμανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν την παγίωση της “προκατάληψης και του αποκλεισμού”.
Με σημαντική οικονομική βοήθεια, επί 20 χρόνια οι δυτικοί στηρίζουν τους ανατολικούς, που τρέχουν να προλαβουν τις εξελίξεις. Το χασμα όμως παραμένει, με διπλάσια ανεργία, αλλά και μικρότερους μισθούς. Γι’ αυτό και στο διάστημα αυτό, περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο Ανατολικο-γερμανοί έχουν μετακομίσει στο δυτικό τμήμα.
Η Άγκελα Μέρκελ, που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, λεει ότι ακόμη δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη συνήθεια να αγοράζει και να αποθηκεύει προϊόντα, γιατί επί κομμουνισμού δεν ήξερες πότε θα υπάρξει έλλειψη.
Στο μήνυμά της προς τους συμπατριώτες της, η Μέρκελ τονίζει: “Είναι χάρη στις κοινές προσπάθειές μας που καταφέραμε να ανοικοδομήσουμε τόσο γρήγορα τη Γερμανία, φτιάχνοντας μία χώρα που τυγχάνει του σεβασμού του διεθνούς κοινότητας”.
Σε τελευταία δημοσκόπηση, το 84% των Γερμανών χαρακτηρίζουν την επανένωση σωστή απόφαση, αλλά το 14% εκτιμούν ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος.
Η ημέρα έχει ακόμη έναν συμβολισμό, όπως επισημαίνει το BBC. Η Γερμανία πληρώνει σήμερα 70 εκατομμύρια ευρώ, ως την τελευταία δόση για τις πολεμικές αποζημιώσεις που της είχαν επιβληθεί μετα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρησαν τη Γερμανία για την επέτειο της ενοποίησης.