Iσχυρό στήριγμα για την επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές αποτελεί η εμπιστοσύνη της Κίνας στα ελληνικά ομόλογα. Βέβαιος για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση εμφανίστηκε ο Γουέν Τζιαμπάο, μιλώντας την Κυριακή στην ελληνική Βουλή.
Iσχυρό στήριγμα για την επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές αποτελεί η εμπιστοσύνη της Κίνας στα ελληνικά ομόλογα, όπως εκφράστηκε διά στόματος του πρωθυπουργού της.
Ο Γουέν Τζιαμπάο επανέλαβε και την Κυριακή τις “ενέσεις” ηθικού, κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή, όπου εμφανίστηκε βέβαιος για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.
“Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαος, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, θα ξεπεράσει τις δυσκολίες. Η τελική νίκη ανήκει στον ελληνικό λαό…” είπε ο Γουέν Τζιαμπάο και χειροκροτήθηκε θερμά.
Στην ομιλία του, ο κ. Τζιαμπάο παρουσίασε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν, καθώς και οικονομικά στοιχεία που δείχνουν τη θεαματική ανάπτυξη της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα διπλασιάστηκαν, ενώ νέος στόχος είναι ο διπλασιασμός του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών μέσα στην επόμενη πενταετία.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει την εισαγωγή του ελαιολάδου και κρασιού από την Ελλάδα. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ενθουσιάστηκε όταν δοκίμασε τα ελληνικά προϊόντα. “Χθες το βράδυ, στο δείπνο, δοκίμασα για πρώτη φορά ψωμί βουτυγμένο σε ελαιόλαδο και είχε πολύ ωραία γεύση!” ανέφερε.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στους επόμενους σταθμούς της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ότι το Πεκινο θα συνεχίσει να στηρίζει το ευρώ, δεσμευόμενος ότι η χώρα του δεν θα μειώσει τα σχετικά συναλλαγματικά αποθέματα.
Το πρωί, ο Γουέν Τζιαμπάο ανέβηκε στην Ακρόπολη και σ’ έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, δήλωσε ότι θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή τους.
Ακολούθως, ο κ. Τζιαμπάο έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας τον καλωσόρισε θερμά και τον ευχαρίστησε “για την πολύτιμη στήριξη στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό στον αγώνα που κάνει για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση”.
“Επίσης -πρόσθεσε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Κινέζο πρωθυπουργό- θέλω να σας ευχαριστήσω για την επένδυση που κάνετε στα ελληνικά ομόλογα και να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μια κερδοφόρα επένδυση”.
Τον Γουεν Τζιαμπάο ευχαρίστησε για την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς πρότεινε να διερευνηθούν και άλλες αναπτυξιακές κινήσεις, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινίασε τη συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση.
Αντιδράσεις
Θετικά σχολιάζει την ελληνοκινεζική προσέγγιση ο ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι “είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι μόνο μία επιχειρηματική Ελλάδα, εξωστρεφής και ανταγωνιστική, μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο”.
Ο ΛΑΟΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: “Από τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Γουέν Τζιαμπάο, πήραμε ελάχιστα από όσα ήταν διατεθειμένος να μας δώσει. Η ομιλία του στο Κοινοβούλιο αποκάλυψε προθέσεις, τις οποίες δεν προσέγγισε με την ευελιξία που επιβαλλόταν η ελληνική κυβέρνηση”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι “η από κοινού επίσκεψη Παπανδρέου – Τζιαμπάο στις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για τους εργαζομένους στον ΟΛΠ αλλά και το λαό του Πειραιά και της χώρας”, προσθέτοντας ότι “ο σταθμός των εμπορευματοκιβωτίων, υπό τη διεύθυνση της COSCO, βαδίζει από το κακό στο χειρότερο”.
Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι “το μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα, εφόσον καταλήξει σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, μπορεί να έχει θετικές προοπτικές και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση”.