Για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινητων. Πέραν της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, δρομολογείται η ένταξη στο σύστημα όλων των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, που θα οδηγήσει σε υπερ-διπλασιασμό της φορολογικής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.
Πολύ ακριβότερα, έως και 100%, θα υπολογιστούν για το 2011 από την εφορία τα οικόπεδα ή τα ακίνητα φιλέτα σε τουριστικές περιοχές για τα οποία σήμερα τις αντικειμενικές αξίες -που είναι συνήθως χαμηλότατες- ορίζει ο τοπικός έφορος.
Η αναπροσαρμογή θα γίνει με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών από μεσιτικά γραφεία, αλλά και ενδιαφερόμενους για αγορές ακινήτων οι οποίοι γνωρίζουν ποια ειναι η πραγματική τους εμπορική αξία.
Αντίστοιχο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα εφαρμοστεί και σε ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται εντος σχεδίου αλλά μέχρι σήμερα είχαν εξαιρεθεί, όπως ακίνητα στα Μεσόγεια Αττικής και σε πολλές περιοχές στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, από 1/1/2011 και για τα επόμενα τρία χρόνια θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες όλων των ακινήτων, που παρέμεναν παγωμένες απο το 2007 και τα έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο είναι 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. το 2012 και 100 εκατ. το 2013.
Η αναπροσαρμογή για το 2011 θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% σε περιοχές όπως τα δυτικά προάστια, όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, είναι τεράστια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Πέραμα, όπου η αντικειμενική αξία κυμαίνεται απο 650-800 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η εμπορική από 1.500 έως 1.900 ευρώ.
Αντίθετα, στα βόρεια προάστια οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών θα είναι ελάχιστες, καθώς οι εμπορικές αξίες έχουν φθάσει τις αντικειμενικές και σε κάποιες περιοχές τις ακόμη και ξεπεράσει.
Με την αναπροσαρμογή και την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, θα πληγούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κατά πρώτον θα αυξηθούν οι φόροι γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, αν δεν μεταβληθούν αντίστοιχα και τα αφορολόγητα ποσά και όρια που ισχύουν σήμερα.
Επίσης, αυξάνεται το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ, ενώ σε μεσαίες και ακριβές περιοχές, χιλιάδες ακίνητα θα αποτελέσουν πλέον τεκμήριο διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, εάν ξεπεράσουν το όριο των 400.000 ευρώ, τότε θα πληρώσουν και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Η κρίση στην αγορά οδηγεί, απο την άλλη, την κυβέρνηση στη μείωση της αντικειμενικής αξίας των επαγγελματικών ακινήτων, ώστε να μειωθούν τα υψηλά μισθώματα που καταβάλουν σήμερα οι περισσότεροι καταστηματάρχες.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξήγγειλε την Τρίτη μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης ένα νέο προγραμμα επιδότησης ύψους 700 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή 400 εκατομμυρίων ευρώ από επτά τράπεζες για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Θα αφορά την αντικατάσταση λέβητα, ηλιακού θερμοσίφωνα ή άλλων παρεμβάσεων για τη θερμομόνωση του κτιρίου.