Το ζήτημα της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος κυριάρχησε την Τρίτη στις εργασίες της ευρω-ασιατικής συνόδου στις Βρυξέλλες, διχάζοντας ουσιαστικά Ευρωπαίους και Κινέζους.
Το ζήτημα της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος κυριάρχησε την Τρίτη στις εργασίες της ευρω-ασιατικής συνόδου στις Βρυξέλλες, διχάζοντας ουσιαστικά Ευρωπαίους και Κινέζους.
Υπέρ της ανατίμησης τάχθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν.
“Η εξέλιξη αναφορικά με τις αποτελεσματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες και όσον αφορά το ευρώ δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα θέλαμε. Και δεν θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι η ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι, κατά την απόψή μας, προς το συμφέρον της Κίνας” είπε ο κ. Τρισέ.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία νέα νομισματική τάξη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η εξάλειψη των συναλλαγματικών ανισορροπιών θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας του στον όμιλο G20, αρχής γενομένης από τα τέλη Νοεμβρίου.
Η Κίνα, ωστόσο, δεν εμφανίζεται ακόμη διατεθειμένη να σταματήσει την τεχνητή υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος. Έχοντας, μάλιστα, ενισχύσει πια αισθητά τις εξαγωγές της, εντείνει εμμέσως τις δικές της πιέσεις για ενίσχυση της παρουσίας της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, προοπτική την οποία στηρίζει η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της στην Ευρώπη, η Γερμανία.
Στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουεν Τζιαμπάο ζήτησε “να βελτιωθιούν η διαδικασία λήψης αποφάσεων και οι μηχανισμοί διεθνών οικονομικών θεσμών, να αποκτήσουν φωνή οι αναπτυσσόμενες χώρες, να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη συμμετοχή και να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων”.
Και ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, πάντως, έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο συναλλαγματικό πόλεμο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, που θα οδηγήσει -όπως είπε- σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.