Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την ανεργία την επόμενη τριετία, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει μέσα στην επόμενη διετία το 15% από 11,6% που είναι φέτος.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την ανεργία την επόμενη τριετία, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει μέσα στην επόμενη διετία το 15% από 11,6% που είναι φέτος.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο προβλέπεται εκτόξευση της ανεργίας στο 14,5% το 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 725.000 ανέργους, και στο 15% το 2012 που αντιστοιχεί σε 800.000 ανέργου.
H ΓΣΕΕ, πάντως, υποστηρίζει ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία και θα αγγίξει έως το τέλος του 20%, με τον αριθμό των ανέργων να εκτοξεύεται στο 1.000.000!
Ειδικά για τη Βόρειο Ελλάδα, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η ανεργία είναι εκρηκτική. Λένε, μάλιστα, ότι πολλοί άνεργοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού, ακόμη και σε βαλκανικές χώρες.
Για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης, η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ για τη διασφάλιση 400.000 θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη και η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις όποίες μία επιχειρησιακή σύμβαση θα μπορεί να αποκλίνει από τις κλαδικές και να προβλέπει μικρότερους μισθούς.
Η απόφαση αυτή θα αφορά σε οικονομικούς κλάδους που φθίνουν και σε περιοχές της χώρας που έχουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από τον μέσο εθνικό όρο. Τέτοιες περιοχές με βάση τα στοιχεία του β’ τριμήνου του έτους είναι η Δυτική Μακεδονία με 14,6%, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 13,9%, η Κεντρική Μακεδονία με 12,7% και τα Ιόνια Νησιά με 12,6%.
Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα ζητά από τον πρωθυπουργό τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων και προτείνει το επίδομα ανεργίας να δίνεται σε όλους τους ανέργους.
Επίσης με ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν ανενεργά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων, ύψους 300 εκατ. ευρώ.